Februari 2024

 • Gemeente wil recht van eerste koop op mogelijke bouwlocaties

  02 februari 2024

  Gemeente Aa en Hunze vestigt voorkeursrecht op verschillende percelen in Gasselternijveen en Gieten Zuid. Voorkeursrecht betekent recht op eerste koop. Als de grondeigenaar het voornemen heeft de grond te willen verkopen, is de eigenaar verplicht het eerst aan de gemeente aan te bieden. Met deze maatregel krijgt de gemeente meer grip op de grondmarkt. Daarmee creëert ze ruimte om plannen uit te werken voor de nieuwbouw van woningen en bedrijven in dit gebied.

 • Advertentieverkoop gemeentegids

  02 februari 2024

  Bent u ondernemer? Let dan op! Het komt helaas regelmatig voor dat advertentieverkopers zeggen te werken voor een gemeentelijke uitgave zoals de gemeentegids. Momenteel krijgen wij ook signalen hierover binnen. Degenen die u hierover benaderen sturen na een telefonisch gesprek via de mail een aanbod met offerte toe.

 • Afscheid leden Adviesraad Sociaal Domein

  02 februari 2024

  Donderdag 25 januari hebben 4 leden afscheid genomen van de Adviesraad Sociaal Domein. Johanna Veen, Klaas Heres, Koen Groen en Susan Boes hebben zich enkele jaren ingezet in de Adviesraad, waarbij zij ook deel uit maakten van één van de werkgroepen. Het college van de gemeente Aa en Hunze heeft alle leden die afscheid hebben genomen bedankt voor hun bijdrage en inzet voor de ASD.

 • Subsidie beschikbaar voor afkoppelen hemelwater van het riool

  16 april 2024

  Wilt u de afvoer van het hemelwater afkoppelen van de riolering? De gemeente Aa en Hunze heeft daarvoor een subsidieregeling beschikbaar gesteld.

 • Vergadering overlegorgaan Drentsche Aa

  02 februari 2024

  Dinsdagavond 13 februari van 20:00 tot 22:00 uur
  in het Brinkhotel, Brink O.Z. 6 in Zuidlaren

 • Uit de Raad 1 februari 2024

  02 februari 2024

  Binnen de gemeentelijke politiek heeft iedereen een eigen rol. Onze raad van 21 gekozen volksvertegenwoordigers bepaalt en controleert het beleid. Het college van burgemeester en wethouders bereidt het beleid voor en voert de besluiten van de raad uit. In de rubriek ‘uit de raad’ houdt de gemeenteraad u op de hoogte van haar besluiten. Wilt u in gesprek met de gemeenteraad of meer informatie? Ga dan naar aaenhunze.bestuurlijkeinformatie.nl. Tijdens de Raadsvergadering van 1 februari 2024 werden de volgende besluiten genomen:

 • Inwonersavond Spiekeriek in Amen

  05 februari 2024

  De gemeenteraad gaat graag met alle inwoners van Aa en Hunze in gesprek om de opbrengsten van de Spiekeriek te bespreken. Hiervoor organiseert de werkgroep Spiekeriek een inwonersavond.

 • Brononderzoek windpark afgerond

  13 maart 2024

  In opdracht van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn heeft onderzoeksbureau LBP|Sight aanvullend geluidsonderzoek gedaan naar een aantal windturbines in beide gemeenten. Dit zogenoemde brononderzoek is uitgevoerd in juli, september en oktober 2023. Het kwam voort uit het akoestisch onderzoek naar laagfrequent geluid voor windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dat werd uitgevoerd in de periode april 2020 tot en met juli 2022.

 • Gemeente Aa en Hunze huldigt sportkampioenen 2023

  07 februari 2024

  Op dinsdag 6 februari 2024 huldigde sportwethouder Richard Heling en de sportcombi’s de sportkampioenen van 2023 uit de gemeente Aa en Hunze.

 • Vraag op tijd uw paspoort of identiteitskaart aan

  16 april 2024

  Heeft u uw zomervakantie al geboekt? Ga goed voorbereid op vakantie en controleer of uw paspoort of identiteitskaart tegen die tijd nog geldig is.

 • VIP: Als elke vrijwilliger een ster kreeg werd het nooit meer donker!

  12 februari 2024

  'Ja, Geweldig!'

 • Gemeente zoekt samenwerking met agrariërs in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit

  12 februari 2024

  'Samen sterk voor een veilig buitengebied'. Zo heet de bijeenkomst die gemeente Aa en Hunze samen met partners en buurgemeenten op dinsdag 27 februari organiseert voor agrariërs uit de gemeente. De bijeenkomst vindt plaats in de Melkfabriek in Bunne. Er zijn workshops over onder andere hoe een drugslab te herkennen en over diefstal van GPS-apparatuur. Ook krijgen de genodigden te horen hoe je veilig een schuur of loods kunt verhuren.

 • Vitaal Aa en Hunze

  12 februari 2024

  Informatiebijeenkomst ‘De dood uit de Pot’

 • Vergadering Adviesraad Sociaal Domein

  14 februari 2024

  Op maandag 26 februari om 19.00 uur houdt de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Aa en Hunze een openbare vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis te Gieten.

 • Compostdagen 2024

  15 februari 2024

  Op vrijdagmiddag 22 maart en zaterdagmorgen 23 maart kunt u gratis compost ophalen op het Afvalbrengstation.

 • Huiseigenaren in de gemeente Aa en Hunze kunnen gebruikmaken van de ‘Gratis subsidie voor een energiezuinig huis’

  19 februari 2024

  Als huiseigenaar kunt u nu profiteren van een subsidie om uw woning energiezuiniger te maken. Met deze subsidie kunt u een bijdrage tot €4.000,- ontvangen voor het verbeteren van uw huis door isolatie, HR++ beglazing of de installatie van zonnepanelen.

 • Uit de Raad 15 februari 2024

  16 februari 2024

  Binnen de gemeentelijke politiek heeft iedereen een eigen rol. Onze raad van 21 gekozen volksvertegenwoordigers bepaalt en controleert het beleid. Het college van burgemeester en wethouders bereidt het beleid voor en voert de besluiten van de raad uit. In de rubriek ‘uit de raad’ houdt de gemeenteraad u op de hoogte van haar besluiten. Wilt u in gesprek met de gemeenteraad of meer informatie? Ga dan naar aaenhunze.bestuurlijkeinformatie.nl. Tijdens de Raadsvergadering van 15 februari 2024 werden de volgende besluiten genomen:

 • Brengt u uw blikje weg?

  19 februari 2024

  Sinds april vorig jaar zit er ook statiegeld op blikjes! Dat weten we inmiddels allemaal. Net als bij flessen, kunt u deze blikjes eenvoudig inleveren voor recycling. Om de blikjes goed te kunnen verwerken, is het belangrijk dat ze niet gedeukt zijn.

 • Rioolverstopping: wat te doen

  16 april 2024

  Een verstopt huisriool is een vervelende situatie. Belangrijke vragen zijn dan: Waar zit de verstopping en wie lost het probleem op?

 • De Spiekeriek komt naar Spijkerboor

  19 februari 2024

  De werkgroep Spiekeriek en de gemeenteraad hebben, na een succesvolle eerste inzet in 2022, besloten om de Spiekeriek opnieuw op reis te laten gaan! Deze keer in de vorm van een tweetal zogenaamde try-outs. De Spiekeriek stond in januari op het zand in Ekehaar en staat in maart in Spijkerboor.

 • Gemeenteraad in beeld

  29 februari 2024

  Wat doet de gemeenteraad? Hoe kom ik met raadsleden in contact? Hoe komen besluiten tot stand? Wat zijn moties en amendementen eigenlijk? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven in de maandelijkse rubriek ‘Gemeenteraad in beeld’. In deze rubriek zullen we veelgestelde vragen over de gemeenteraad beantwoorden. Heeft u zelf vragen over de gemeenteraad, dan kunt u deze vragen opsturen naar de griffie via e-mail griffie@aaenhunze.nl. Wellicht dat we uw vraag in een toekomstige editie kunnen beantwoorden. Deze maand verkennen we de vergadercyclus van de gemeenteraad. Hoe vaak vergadert de gemeenteraad? Wat voor soort vergaderingen heeft de gemeenteraad en wat is het verschil tussen deze vergaderingen?

 • 15 en 16 maart is het weer NL Doet!

  29 februari 2024

  De grootste vrijwilligersactie van Nederland