Opvang en inburgeren

 • Inburgeren

  In de gemeente Aa en Hunze zijn er twee regievoerders die statushouders begeleiden met hun inburgering. Dit doen de regievoerders in samenwerking met Impuls, Werkplein Drentsche Aa en verschillende taalaanbieders.

 • Nederlandse nationaliteit aanvragen

  U kunt op 2 manieren de Nederlandse nationaliteit aanvragen: door optie of naturalisatie. Door optie is de snelste manier. Niet iedereen kan via optie de Nederlandse nationaliteit krijgen. Wij kijken of dit voor u geldt. Kunt u niet via optie de Nederlandse nationaliteit krijgen? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit via naturalisatie krijgen. Bij naturalisatie moet u eerst inburgeren.

 • Opvanglocatie De Biester Gieten

  25 juni 2024

  In Gieten op De Biester worden circa 80 asielzoekers en statushouders opgevangen. Sinds november 2023 is het pand in eigendom van de gemeente waardoor de opvang voor ten minste twee jaar gegarandeerd is.

 • Opvanglocatie Papenvoort

  In Papenvoort zijn opvangplaatsen beschikbaar voor ontheemde Oekraïners. Deze ontheemden vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Vluchtelingen uit Oekraine. De opvang Papenvoort is een locatie waar minderjarigen met hun ouder(s) of verzorger(s) worden opgevangen. Zij beschikken over 1 kamer en delen de algemene voorzieningen zoals de keuken, douche en wc met anderen.