Geboorte en overlijden

 • Begraafplaatsen

  In de gemeente Aa en Hunze zijn negen algemene begraafplaatsen.

 • Erkenning (ongeboren) kind

  Erkennen kan tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte. Erkenning is niet nodig als u een kind krijgt binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap; u heeft dan automatisch wettelijk ouderschap. U kunt ook erkennen als u de niet-biologische ouder of duomoeder bent.

 • Geboorteaangifte

  Na geboorte van een kind moet geboorteaangifte worden gedaan. Dit kan online of in het gemeentehuis van de gemeente waar het kind geboren is. Iemand die bij de geboorte aanwezig was kan de aangifte doen.

 • Gecombineerde achternaam kind kiezen

  Bij de geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam of de achternaam van uw partner krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders: de gecombineerde achternaam. Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren.

 • Melden van overlijden

  Als iemand overlijdt, moet dit zo snel mogelijk gemeld worden in de gemeente waar de persoon is overleden. Het is gebruikelijk dat een uitvaartverzorger dit voor u regelt. Dit kan online via het formulier ‘aangifte overlijden’.