Gecombineerde achternaam kind kiezen

Bij de geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam of de achternaam van uw partner krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders: de gecombineerde achternaam. Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren.

Afspraak maken

Zo werkt het

Is de moeder met een man getrouwd of heeft de moeder een geregistreerd partnerschap met een man, dan krijgt het kind bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader.  Als de moeder niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. 
Wilt u dat het kind een andere naam krijgt, kan kunt u kiezen voor de achternaam van de andere ouder. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een gecombineerde achternaam van de ouders. Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.

Uw situatie

U kunt alleen kiezen voor een gecombineerde achternaam als dit uw eerste kind is, of als u gebruik maakt van de overgangsregeling. De wet gaat in per 1 januari 2024, maar soms kunt u de keuze al eerder doorgeven.
De mogelijkheden hangen af van uw situatie:

Eerste kind wordt in 2024 geboren en de ouders zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap.

Naamskeuze moet uiterlijk bij geboorteaangifte, maar is nu al mogelijk. Ook als u kiest voor een gecombineerde achternaam. Naamskeuze kan ook op het moment dat de ouders in 2024 trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Dit kost niets.

Eerste kind wordt in 2024 geboren en de ouders zijn niet getrouwd / hebben geen geregistreerd partnerschap.

Naamskeuze hangt af van het moment van erkenning:

  • Erkenning gedaan voor 5 oktober 2023: Naamskeuze is alleen mogelijk bij de geboorteaangifte. Dit kost niets. 
  • Erkenning gedaan vanaf 5 oktober 2023 en er is gelegenheid gegeven voor naamskeuze: Het kind krijgt de achternaam zoals in de erkenningsakte is opgenomen.
  • U gaat de ongeboren vrucht nog erkennen in 2023: Naamskeuze is mogelijk tijdens de erkenning.

Lees meer over de gecombineerde achternaam voor uw kind op de site van de rijksoverheid.

Overgangsregeling

Zijn alle kind(eren) van dezelfde ouders geboren op of na 1 januari 2016 en hebben de kinderen de Nederlandse nationaliteit? Dan kunnen kinderen alsnog een gecombineerde achternaam krijgen. Daarvoor moeten de ouders naamskeuze doen. Naamskeuze is in heel 2024 mogelijk.

Kosten

Voor naamskeuze binnen deze overgangsregeling moet u per kind betalen. Voor het oudste kind betaalt u € 75,00 en voor elk volgend kind van dezelfde ouders € 50,00.
Wordt een kind in 2024 geboren en is/zijn er al kinder(en) van dezelfde ouders? Een kind dat wordt geboren in 2024 krijgt bij de geboorte automatisch dezelfde achternaam als de andere kinderen. Naamskeuze is na de geboorte nog mogelijk. Wilt u kosten besparen? Dan is het advies om al voor de geboorte van het kind naamskeuze voor de andere kinderen te doen.

Niet mogelijk

  • Is het eerste kind geboren vóór 1 januari 2016? Dan is het niet mogelijk te kiezen voor een gecombineerde achternaam. Ook niet als er een kind is geboren op of na 1 januari 2016.
  • U kunt een gekozen gecombineerde achternaam niet halveren. Alleen als je tussen 18 en 21 jaar oud bent, kun je bij Dienst Justis vragen om je achternaam te veranderen naar een enkele achternaam, maar daar zijn kosten aan verbonden.
Goed om te weten
  • Kiest u voor een gecombineerde achternaam en hebben de kinderen een eigen paspoort of ID-kaart? Deze komen automatisch te vervallen. U moet nieuwe aanvragen.
  • Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten en zijn er kinderen die erkend zijn? Dan kunt u bij het trouwen/sluiten van het geregistreerd partnerschap ook naamskeuze doen. Dat kan voor de naam van de andere ouder of voor een gecombineerde achternaam. Geef ruim voor het huwelijk of partnerschap bij de gemeente door dat u ook naamskeuze wilt doen. 
  • Heeft u zelf een gecombineerde achternaam en wilt u dat uw kind een gecombineerde achternaam krijgt? U kunt alleen een deel van uw gecombineerde achternaam doorgeven aan uw kind(eren).
  • Heeft uw kind bij geboorte de Nederlandse en een vreemde nationaliteit? Dan kunt u ook kiezen voor het naamrecht van de vreemde nationaliteit. Neemt u contact met ons op voor meer informatie.
  • Is uw kind geboren op of na 1 januari 2016 en voor 1 januari 2024 en in deze periode geadopteerd? Keuze voor een gecombineerde achternaam (van de oorspronkelijke ouder(s)) is soms mogelijk. Neemt u contact op met de gemeente.

Uw keuze vastleggen

Wilt u kiezen voor een gecombineerde achternaam? Maak een afspraak. De ouders komen samen naar de afspraak. 
Is naamskeuze alleen bij de geboorteaangifte mogelijk? Dit kan lastig zijn omdat de moeder direct na de geboorte naar de gemeente moet komen. Neemt u dan telefonisch contact op met de gemeente via 0592-267777.

Afspraak maken