Zorgen over plannen voor waterstofopslag in zoutkoepels
De gemeente Aa en Hunze heeft kennisgenomen van het rapport Nationale agenda ondergrondse waterstofopslag, dat afgelopen vrijdag verscheen.
In het rapport worden verschillende locaties genoemd waar mogelijk waterstof in de ondergrond kan worden opgeslagen. Ook zoutkoepels zijn daarbij in beeld – waaronder drie binnen de gemeentegrenzen van Aa en Hunze.
Haalbaarheid beperkt, zorgen blijven
Volgens het rapport zijn zoutkoepels technisch geschikt voor opslag van waterstof, maar is de haalbaarheid in de praktijk beperkt. Voorafgaand aan opslag zou er eerst zout gewonnen moeten worden – een ingrijpend en langdurig proces dat grote infrastructurele aanpassingen vereist. Bovendien liggen de zoutkoepels onder dorpen, wat leidt tot knelpunten vanwege woningen, natuurgebieden en UNESCO-erfgoed. Opslag zou op zijn vroegst pas na 2040 aan de orde kunnen zijn.
Toch blijven de locaties in beeld voor verdere verkenning. De gemeente Aa en Hunze voelt daarom de noodzaak om nu al duidelijk positie te kiezen en te reageren op de plannen.
Geen gerommel in de bodem
De gemeenteraad van Aa en Hunze heeft zich eerder al uitgesproken tegen nieuwe mijnbouwactiviteiten in de bodem. Het college van B&W deelt dit standpunt. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra: "De kans dat het uiteindelijk zo ver komt, lijkt klein maar wordt niet uitgesloten. Toch willen we opnieuw duidelijk maken: geen gerommel in de bodem. Dat is en blijft ons uitgangspunt – en die boodschap horen we ook duidelijk terug van inwoners en dorpsbelangen."
Zomerperiode benutten
De gemeente vindt het ongelukkig dat het rapport vlak voor het zomerreces is verschenen. Burgemeester Hiemstra: "Juist nu is het lastig om hier direct goed over in gesprek te gaan. Tegelijkertijd gebruiken we de zomer om het rapport te bestuderen, anderen op de hoogte te brengen van de agenda die er ligt, en bereiden we samen met dorpsbelangen en onze buurgemeenten Borger-Odoorn en Midden-Drenthe een inhoudelijke reactie voor. Uiteraard betrekken we daar de gemeenteraad ook bij."
Behandeling in oktober
De behandeling van de nationale agenda in de Tweede Kamer staat gepland voor oktober. De gemeente wil haar reactie voor die tijd actief onder de aandacht brengen in Den Haag, onder meer via bestaande lobbykanalen. Ook andere partijen kunnen hun reactie geven en zo bijdragen aan het gesprek.
Tot slot wijst Hiemstra op een bredere zorg: "Eerder werden deze zoutkoepels ook al genoemd als mogelijke locatie voor kernafvalopslag. Dat voorstel is nog steeds niet definitief van tafel – en nu komt dit er bij. Dat wekt de indruk dat er weinig regie en afstemming is vanuit het Rijk.”