Gecombineerde achternaam kind per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 worden de opties voor het kiezen van een achternaam uitgebreid. Ouders hebben vanaf dan ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van hun beiden achternamen als achternaam voor hun kind.

Het hebben van een achternaam is belangrijk. Het zegt iets over wie je bent en bij wie je hoort. Er is een toenemende vraag uit de samenleving om meer keuzevrijheid te hebben bij het kiezen van de achternaam. Om daarmee bijvoorbeeld meer verbondenheid met beide families tot uiting te brengen. Of om beter aan te sluiten bij het internationale naamrecht.

Wie kan kiezen voor een gecombineerde achternaam?
De keuze voor een gecombineerde achternaam wordt mogelijk voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen.

Er is ook een overgangsregeling. Dat betekent dat ouders van wie alle kinderen zijn geboren na 1 januari 2016 de achternaam kunnen laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. De kosten hiervoor zijn € 75,00 voor een eerste kind en € 50, 00 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen.

Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid.