Energiecoach Arnold staat klaar om inwoners te helpen
Binnen de gemeente Aa en Hunze is een groep vrijwillige energiecoaches actief. De energiecoaches willen graag met inwoners in gesprek over manieren om energie te besparen. Het zijn stuk voor stuk gedreven inwoners, die allemaal iets hebben met energie, het milieu en duurzaamheid. Dit keer vertelt Arnold Tang over zijn werk als energiecoach.
Arnold Tang is al twee jaar actief als vrijwillige energiecoach voor de gemeente Aa en Hunze. Hij bezoekt inwoners in Anderen, Anloo, Eext, Gasteren en Schipborg. Energie heeft hem altijd gefascineerd: "Ik heb jarenlang natuurkunde gegeven in het voortgezet onderwijs. Toen ik met pensioen ging, wilde ik nog steeds bezig blijven met mijn vakgebied, maar toch heel ander werk doen. Die mogelijkheid vond ik in het coachen van inwoners op het gebied van energiebesparing, waarmee ik een kleine bijdrage lever aan een betere wereld. We moeten anders leren omgaan met energie, en ik help graag mensen hiermee."
Als tiener begreep Arnold al hoe belangrijk het is om zuinig met energie om te gaan. Op veertienjarige leeftijd werd hij geïnspireerd door het beroemde rapport "Grenzen aan de Groei", dat onder andere de problematiek van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen benadrukte. Dit rapport speelde een rol in zijn beslissing om natuurkunde te gaan studeren. Als leraar zette hij zich altijd in voor duurzaamheid: "Ik ging altijd met de fiets naar school, ook al was de afstand tot mijn werk 25 kilometer. Dat was een manier om te laten zien dat het helemaal niet nodig is om alles met de auto of de bus te doen. Ik probeerde mijn leerlingen ook bewust te maken van klimaatvragen: is het normaal om 's winters met een T-shirt in de klas te zitten of om met de scooter naar school te gaan?"
Iets bereiken, dat vindt Arnold belangrijk als hij inwoners van Aa en Hunze bezoekt als energiecoach. Het kan zijn dat zijn bezoek aanzet tot anders denken of dat inwoners praktische maatregelen nemen. Bovendien leert Arnold op zijn beurt ook weer van inwoners: “zo leerde een bezoek me dat je ook heel goed een warmtepomp met radiatoren kunt combineren: radiatoren hoeven niet per se op zestig graden te staan”.
De coaches van Aa en Hunze passen zich aan bij de specifieke situatie van de inwoners. Arnold begint zijn gesprekken met de vraag wat er al gedaan is aan energiebesparing. Of hoe het huis ervaren wordt. Uitgangspunt is altijd het feitelijke verbruik van gas en elektriciteit. Waar denkt de inwoner aan op het gebied van bezuinigen of besparen? Waar zitten de mogelijkheden en wat leveren deze op? Dit levert interessante gesprekken op. De kracht van Arnold is dan dat hij goed kan inschatten wat een maatregel oplevert. En als hij ergens geen antwoord op weet, dan raadpleegt hij een van de andere energiecoaches van Aa en Hunze.
Arnold is ervan overtuigd dat vrijwel alle inwoners van Aa en Hunze nog kunnen besparen: "Iedereen heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen, inclusief ikzelf. Zelfs mensen die al in een zeer energiezuinig huis wonen en denken dat ze al energiebewust leven, willen we als energiecoaches stimuleren om na te blijven denken over verdere mogelijkheden tot besparing. Op die manier kunnen we de aantasting van onze aarde iets verzachten”.
Wilt u ook verdere stappen nemen, vraag dan geheel kosteloos een gesprek aan met één van de tien energiecoaches van Aa en Hunze. Zij brengen graag een bezoek. Stuur hiervoor een e-mail naar energiecoach@aaenhunze.nl of ga naar www.aaenhunze.nl/energiecoach.