Nieuwbouw Gieterveen
Woningbouw Gieterveen-Vonderpad
De gemeente Aa en Hunze bezit ongeveer 25.000 m² grond tussen de bestaande bossen, bedoeld als kleinschalige uitbreidingslocatie. De nieuwe woonwijk is gesitueerd tussen de bestaande bossen, de paden, de wegen en de sloten. De bedoeling is dit gebied te transformeren tot woongebied, waarin ruimte wordt geboden aan 40 te bouwen woningen.
Evenemententerrein en bestemmingsplan
Achter het Vonderpad in Gieterveen gaan we in 2025 beginnen met de bouw van maximaal 40 woningen. De nieuwe woonwijk sluit aan op de al bestaande woonwijk en heeft een groen en rustig karakter.
- Het open gebied ten noordwesten van het plangebied voor de woningen krijgt deels een nieuwe functie als evenemententerrein.
- Op de Woningbouwontwikkeling Gieterveen geldt het bestemmingsplan ‘Gieterveen Dorp’ uit 2005.
Toelichting planinvulling/voorkeursvariant
De voorkeursvariant voor de nieuwe woonwijk sluit aan op het veenkoloniale landschap. Gieterveen is een typisch wegdorp van de veenrandontginning, gelegen op een smalle, kronkelende zandrug ten oosten van de Hunze. Aan beide kanten van deze zandrug werd veen afgegraven, wat resulteerde in een strak en rechtlijnig landschap. Daarom zijn ook de ontworpen wegen, sloten en paden recht, net als de omliggende weilanden en bospercelen. Het stedenbouwkundig plan volgt deze rechte lijnen en past zich in tussen de bestaande bossen, waardoor het naadloos aansluit op het omliggende woongebied.
De zichtlijn vanuit het midden van de bestaande wijk (vanaf de straat Vonderpad) naar het landschap blijft behouden. Dit zicht loopt langs een voet- en fietspad en de nieuwe weg, die samen met bomen en groen een open strook in het midden van de wijk vormen.
40 woningen
Het plangebied wordt op basis van deze voorkeursvariant ingevuld met 40 woningen, onderverdeeld in:
- 12 rijenwoningen (3x rij van 4), verder onderverdeeld in
- 8 rijenwoningen (2x rij van 4) ten behoeve van: sociale huur;
- Waarvan de middelste huurwoningen gerealiseerd worden als levensloopbestendig (doelgroep senioren), met beukmaat 7.3 m. en kleine(re) tuin en;
- Waarvan hoekwoningen gerealiseerd worden als ‘starters’woning (doelgroep starters), met beukmaat 5,1 / 5,3 m. maar met grote(re) tuin;
- 4 rijenwoningen (1x rij van 4) ten behoeve van: sociale koop (dit betreft op de afbeelding de middelste rij met rijwoningen);
- Kavelgroottes van alle rijenwoningen variëren tussen ca. 182 m² en ca. 250 m²;
- 12 halfvrijstaande woningen (6x 2^1 kap), kavelgrootte ca. 250 m²;
- 12 halfvrijstaande woningen (6x 2^1 kap), kavelgrootte varierend van ca. 290 m² tot ca. 300 m²;
- 4 vrijstaande woningen, kavelgrootte variërend van ca. 570 m² tot ca. 600 m²
Beeldkwaliteitsplan
Alle woningen bestaan uit één laag met een kap. De nieuwe woningen worden met de voorzijde gericht naar de nieuwe wegen, die evenwijdig lopen aan de rechte lijnen van het landschap. Dit wordt vastgelegd in het op te stellen Beeldkwaliteitsplan dat voor dit gebied wordt ontwikkeld.
Aan de zuidzijde grenzen de nieuwe woningen met de achtertuinen bijna aan het bestaande pad. Hiermee spiegelen deze woningen zich aan de bestaande woningen, die ook de achtertuinen hebben gericht naar het bestaande pad.
Inloopbijeenkomst
Graag delen we de plannen met u tijdens een inloopbijeenkomst. U bent van harte welkom op woensdag 5 maart 2025 van19.00 uur tot 21.00 uur in dorpshuis Ous Hoes, Bonnerveen 7, Gieterveen. Tijdens deze bijeenkomst kunt u vragen stellen en uw mening geven over het plan.
Vervolgtraject
Na de inloopbijeenkomst bekijken we of we de ontvangen opmerkingen kunnen verwerken in de schets. Vervolgens wordt de definitieve versie ter goedkeuring voorgelegd aan het college, waarna de procedure voor wijziging van het Omgevingsplan start. Tijdens deze procedure kunt u, als u het niet eens bent met het plan, een zienswijze indienen.
Volg ons