Rustpunt realiseren

Je kan in de gemeente Aa en Hunze zelf, onder voorwaarden, een rustpunt realiseren. Lees verder om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

Steeds vaker zie je langs fiets- en wandelroutes zogenaamde Rustpunten; vaak op particulier erf, soms bij agrarische bedrijven of een B&B’s. Bij een rustpunt kun je zelf een kop koffie maken, kun je gebruik maken van het toilet, vind je informatie over de omgeving en kun je eventueel je e-bike opladen of je band plakken. Bij rustpunten worden mensen niet bediend!

Een rustpunt herken je aan het onderstaande logo:

Logo van rustpunt

Zelf een rustpunt realiseren?

Wil jij ook een rustpunt realiseren? Je kan in de gemeente Aa en Hunze zelf, onder voorwaarden, een rustpunt realiseren. Vaak is hiervoor nog wel een omgevingsvergunning nodig. Om vooraf te bepalen of dit inderdaad zo is kun je een verzoek om principe-uitspraak indienen. Per locatie wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn.

Wat zijn de voorwaarden?

  1. Aanvragers moeten lid zijn van de Stichting Rustpunt. 
  2. Rustpunt standaard open op maandagen, m.u.v. vakantie van de eigenaar 
  3. Rustpunt ligt op minimaal 2 kilometer afstand van de dichtstbijzijnde reguliere horecagelegenheid 
  4. Het rustpunt heeft een vast assortiment, alleen koffie/thee, aangemaakte limonade en voorverpakte koeken i.v.m. voedselveiligheid  (geen alcoholverkoop of verstrekking van maaltijden)
  5. Indien het rustpunt gesloten is wordt verwezen naar het dichtstbijzijnde reguliere horecagelegenheid 
  6. Maximaal 8 zitplaatsen 
  7. Rustpunten dienen minimaal vier dagen in de week geopend te zijn van 10:00 tot 16:30 uur.

Hoe kan ik een verzoek indienen?

Je kunt je plannen voorleggen aan de medewerkers van de gemeente. Het verzoek inclusief bijlagen kun je indienen via gemeente@aaenhunze.nl onder vermelding van "verzoek principe-uitspraak rustpunt". In het verzoek moet je aangeven of je aan alle gestelde voorwaarden voldoet en is een tekening van de situatie noodzakelijk. Op de tekening moet je aangeven wat waar is gesitueerd en hoe het eruit ziet (oplaadpunt, toilet (met voorportaal, geen privé toilet), schuilgelegenheid (hier wordt niet een gebouw mee bedoeld, maar meer een overstek bij een gebouw) etc).
Aan het vragen van een principe uitspraak zijn geen kosten verboden; aan een eventuele vergunningprocedure wel. 

Let op: beantwoording van het verzoek is nog geen besluit. Daarna volgt eventueel een afzonderlijke vergunningprocedure.  

Waar kan ik andere rustpunten vinden?

Kijk voor meer informatie en een overzicht van rustpunten op de website van Stichting Rustpunt.