Huishouden

Als u moeite heeft met sommige klussen in huis, zoals stofzuigen of u kunt zich (tijdelijk) moeilijker verplaatsen, dan helpt het Sociaal team Aa en Hunze u bij het vinden van een oplossing. In een gesprek kijken we samen naar uw situatie. Wat kunt u nog zelf en waar kunnen mensen uit uw omgeving u bij helpen? Is dit niet voldoende, dan kijken we wat u nodig hebt.

Toeslag schoonmaakhulp

Als u ervoor kiest om eenvoudige, huishoudelijke hulp in te schakelen, dan kunt u hiervoor een tegemoetkoming in de kosten ontvangen. Dit heet de Toeslag Schoonmaakhulp. De gemeente vergoedt dan €10 per uur, tot een maximum van 12 uur per 4 weken. Aanvragen kan via het Sociaal team Aa en Hunze.

Organisatie van het huishouden 

Wordt het dagelijks reilen en zeilen thuis voor u een opgave? Om in aanmerking te komen moet u de regie over uw leven kwijt zijn en gaat het vooral over langdurig niet in staat zijn het huishouden te voeren. In deze gevallen is ondersteuning in huis mogelijk, aangeboden via de gemeente. Dit is huishoudelijke hulp, waarbij ook de organisatie van het huishouden (deels) overgenomen wordt.

Werkwijze

Het Sociaal team Aa en Hunze kan u helpen bij deze vorm van ondersteuning. U kunt kiezen uit een lokale zorgaanbieder, waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. Om dit te regelen, kunt u kiezen tussen zorg in natura of een pgb. Met een pgb kunt u zelf hulp inhuren.

Kosten

Voor deze ondersteuning betaalt u een eigen bijdrage. Deze bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en wordt geïnd door het CAK. Meer informatie hierover vindt u op http://www.hetcak.nl/. Als u een laag inkomen hebt kunt u deze bijdrage (gedeeltelijk) vergoed krijgen.