Update Coronavirus

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het Coronavirus.

De Rijksoverheid heeft nieuwe maatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Hieronder leest u wat de laatste ontwikkelingen betekenen voor de gemeente Aa en Hunze.

Nieuwe maatregelen Coronavirus

Zondag 15 maart heeft het kabinet nieuwe maatregelen bekend gemaakt om verdere verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Wat zijn de maatregelen?

Alle scholen gaan dicht, net als alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops. Kinderdagverblijven sluiten ook hun deuren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen van mensen in cruciale beroepen en processen. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april 2020.

Daarnaast wordt er een dringend beroep op ons allemaal gedaan om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan door voldoende afstand (richtlijn 1,5 meter) te houden.

Wat betekent dit voor Drenthe?

Dit zijn ingrijpende maatregelen. We realiseren ons dat ze ook grote gevolgen hebben voor ondernemers in Drenthe. De afgelopen dagen hebben veel Drentse organisaties hun verantwoordelijkheid al genomen. Het is goed om te zien dat inwoners van onze provincie op die manier een bijdrage leveren. Toch zullen we met elkaar een stap extra moeten zetten. Gezondheid is nu het belangrijkst voor u en uw omgeving. We hebben iedereen nodig om kwetsbare Drenten te beschermen.

Wat kunt u zelf doen?

Het is hartverwarmend om te zien dat er al zoveel naar elkaar wordt omgekeken. Naoberschap. Wij vragen u om dat te blijven doen en waar nodig een stapje extra te zetten. Kijk of u iets kan doen voor een ander.

Het continueren van de zorg en het beperken van verdere verspreiding heeft prioriteit. Veel instanties zijn daar nu druk mee bezig, zodat iedereen die zorg nodig heeft, daar een beroep op kan doen. U kunt daar ook aan bijdragen door de landelijke maatregelen op te volgen.

Wij realiseren ons dat deze situatie veel van u kan vragen. Vraag om hulp als u dat nodig heeft. Bied hulp als u dat gevraagd wordt.

Hoe gaat het nu verder?

De komende dagen zullen we benutten om samen met het Rijk antwoorden te formuleren op de vragen die er ongetwijfeld leven. Wij sluiten graag af met een herhaling van de belangrijkste maatregelen die u zelf kan treffen om overdracht van het virus te voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen met zeep
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Blijf niezen in de elleboog
 • Schud geen handen
 • Mijd sociale contacten
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar
 • Voelt u zich niet fit, blijf dan thuis
 • Bel uw huisarts pas als de klachten verergeren
 • Actuele informatie en antwoorden op veel gestelde vragen vindt u op de website van de Rijksoverheid of het RIVM. 

Laten we er met elkaar de schouders onder zetten!

Anno Wietze Hiemstra, Burgemeester Aa en Hunze
Marco Out, Burgemeester Assen
Jan Seton, Burgemeester Borger-Odoorn
Bert Bouwmeester, Burgemeester Coevorden
Eric van Oosterhout, Burgemeester Emmen
Karel Loohuis, Burgemeester Hoogeveen
Richard Korteland, Burgemeester Meppel
Mieke Damsma, Burgemeester Midden-Drenthe
Klaas Smid, Burgemeester Noordenveld
Marcel Thijsen, Burgemeester Tynaarlo
Rikus Jager, Burgemeester Westerveld
Roger de Groot, Burgemeester De Wolden

Belangrijke websites

Actuele gezondheidsinformatie RIVM

Voor actuele gezondheidsinformatie over het coronavirus kunt u terecht op de website van het RIVM. Hier kunt u onder meer lezen wat u zelf kunt doen om verspreiding tegen te gaan en wat u moet doen bij klachten. Het RIVM is tussen 8.00 en 20.00 uur ook telefonisch bereikbaar op 0800 13 51.

GGD Drenthe

Hebt u een vraag over uw eigen gezondheid? Neem dan tussen 8.00 en 17.00 uur contact op met de GGD Drenthe via 0592 30 63 00. Informatie over de situatie in Drenthe vindt u op de website van GGD Drenthe

Nieuwsberichten

 • Bericht van de Drentse burgemeesters
 • Bericht van burgemeester Hiemstra: "Naoberschap hebben nu meer nodig dan ooit."
 • Afgelaste bijeenkomsten in Aa en Hunze
 • Nieuwe maatregelen coronavirus
 • Aanvullende maatregelen Veiligheidsregio Drenthe
 • Verscherpte maatregelen coronavirus; gevolgen voor Aa en Hunze
 • Informatie over het coronavirus