Uitspraak kort geding windpark 3 februari 2016

De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn hebben het kort geding verloren, dat was aangespannen tegen het Rijk over de toepassing van de Rijkscoördinatieregeling voor het windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Op woensdag 3 februari heeft de rechter uitspraak gedaan.

Teleurstellend

De wethouders Co Lambert (Aa en Hunze) en Freek Buitelaar (Borger-Odoorn) vinden de uitspraak zeer teleurstellend en mager beargumenteerd. Ze kunnen zich voorstellen dat de uitspraak (pdf, 2 MB) voor de inwoners ook teleurstellend is en dat deze hard aankomt.

1 windpark

Volgens de gemeenten gaat het om 3 windparken en zou de regie bij de provincie en de gemeenten moeten liggen, zodat ze samen de inwoners beter kunnen betrekken bij het proces. Dat was de reden om dit kort geding aan te spannen. De uitspraak van de rechter zegt dat de windmolens in één (samenhangend) gebied komen en dat het daarmee één windpark vormt van meer dan 100 megawatt. Dat betekent dat de rechter zich aansluit bij het standpunt van het ministerie van Economische Zaken en de Rijkscoördinatieregeling van toepassing acht.

Verder

De beide gemeenten zullen de uitspraak nader bestuderen. In overleg met de gemeenteraden wordt besloten of de gemeenten in Hoger Beroep zullen gaan. In Aa en Hunze zal het onderwerp op woensdag 17 februari en in Borger-Odoorn op donderdag 18 februari op de agenda staan.