Subsidieregeling Energiebesparing Particulieren

Denkt u na over isolatie van uw woning, de aanschaf van een warmtepomp of de aanleg van een zonneboiler? Dan kunt u daarvoor een subsidie van de gemeente aanvragen. Niet alleen draagt u dan bij aan een duurzamere wereld, u krijgt er ook een comfortabeler huis voor terug.

Voor wie?

De subsidie is voor particuliere woningbezitters in de gemeente Aa en Hunze. Uw woning heeft een woonbestemming. Vakantiewoningen komen dus niet in aanmerking. Ook woningen die na 1995 zijn gebouwd komen niet in aanmerking voor subsidie. Deze woningen zijn volgens het bouwbesluit al energiezuinig gebouwd.

Waar kunt u subsidie op krijgen?

De volgende maatregelen komen in aanmerking voor subsidie:

  • het aanbrengen van vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie;
  • het vervangen van bestaand glas door HR++ glas of triple glas;
  • het plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler.

Hoeveel subsidie?

Bij één van bovengenoemde maatregelen kunt u een subsidie van 20 procent van de totale kosten krijgen (met een maximum van € 500,-). Bij twee of meer maatregelen is dat 25 procent (met een maximum van € 1.000,-).

Hoe vraagt u subsidie aan?

Het aanvragen van de subsidie is heel eenvoudig. Voordat u de aanvraag indient bepaalt u eerst welke maatregelen u in de woning wilt nemen. Vervolgens vraagt u een offerte aan bij een bedrijf die de werkzaamheden voor u kan uitvoeren. Wanneer u het zelf gaat uitvoeren, vraagt u een offerte aan bij de leverancier/bouwmarkt. Belangrijk bij de aanvraag is dat er een gespecificeerde offerte is toegevoegd. Dit houdt in dat er bij HR++ glas, vloer-, dak-, spouwmuur- en gevelisolatie wordt aangeven welke isolatiewaarde deze heeft.

Daarna vult u een aanvraagformulier in (deze is per 1 februari 2019 beschikbaar). De aanvraag wordt binnen vier weken door de gemeente beoordeeld. Is deze beoordeling positief? Dan ontvangt u een toewijzingsbrief en kunt u de maatregelen laten uitvoeren. Als de klus is uitgevoerd, kunt u online een declaratie indienen.

Uw aanvraag toetsen wij op grond van de Subsidieregeling energiebesparing particulieren. (pdf, 159 kB)\

De gemeente Aa en Hunze werkt niet samen met één speciaal bedrijf. Het staat u vrij om bij ieder bedrijf een offerte aan te vragen. Wilt u weten welke bedrijven u kunnen helpen? Dan kunt u contact opnemen met het Drents Energieloket, het onafhankelijke loket van de gemeente.

Declaratie

Als u de klus heeft uitgevoerd kunt u online een declaratie indienen (per 1 februari beschikbaar). De betaling vindt vervolgens binnen tien werkdagen plaats.

Meer informatie

Voor vragen of hulp bij uw aanvraag kunt u contact opnemen met Martijn van der Glas, adviseur duurzaamheid van de gemeente, via telefoonnummer (0592) 26 65 53 of mvdglas@aaenhunze.nl.