Kalender Nationale Sportweek

Gemeente Aa en Hunze & Borger-Odoorn zijn van vrijdag 15 september tot en met zondag 24 september host cities van de twintigste Nationale Sportweek. In deze week worden veel mooie sport-en beweegactiviteiten georganiseerd door o.a. verenigingen, bedrijven, scholen en kinderopvangen.

Hieronder ziet u het activiteitenaanbod in de gemeente Aa en Hunze. (Bijna) alle activiteiten waarvoor u zich kan aanmelden zijn gratis. Voor de meeste activiteiten hoeft u zich niet aan te melden. Indien aanmelden nodig is, staat dit bij de activiteit. 
Let op: sommige activiteiten worden slechts georganiseerd voor besloten kring. Daarnaast zijn er activiteiten die u alleen als toeschouwer kunt bijwonen. Bij elk activiteit staat vermeld voor wie de activiteit specifiek is bedoeld..

15 september: Borger, Annen, Grolloo

Opening Nationale Sportweek
De Nationale Sportweek wordt ingewijd door een knallende start. De hele dag worden er verschillende beweeg- en sportactiviteiten georganiseerd. 
Waar: Borger, Esdalcollege
Tijd: 10:00-17:00 uur 
Voor wie: 10:00-14:30 uur aangemelde basisscholen, vanaf 14:30 uur voor iedereen

Bootcamp OBS de Eshoek
OBS de Eshoek organiseert een bootcamp/crossfit training voor haar leerlingen die op verschillende plekken in het dorp Annen gedaan worden. 
Waar: Annen
Tijd: tijdens schooltijd
Voor wie: leerlingen van OBS de Eshoek

Open avond belevingspark Joytime
Belevingspark Joytime organiseert een open avond met allerlei activiteiten: survival-en hindernisbaan, nettenparcours, belevingspad, geocash, mountainbike, klimwand, boogschieten, kanoën, vlot bouwen en varen.
Waar: Grolloo, Joytime 
Tijd: 18:30-20:30 uur 
Voor wie: iedereen 

Tijdens de Nationale Sportweek kun je bij de Stoerste Speeltuin van Drenthe kennis maken met diverse outdoor activiteiten. Er is keuze uit klimmen op de klimtoren, boogschieten, vlotbouwen & varen, kanoën, suppen, hindernis- en survivalbaan, geocache, mountainbiken en voor de kleintjes (4 t/m 7 jaar) is er het Avonturenpad en nettenparcours. Kom je ook? Vol is vol!
Tip: Draag makkelijk zittende kleding (afgestemd op het weer) en stevige schoenen.
 

Volleybal en gymnastiek/turn clinics
Sportvereniging Annen organiseert een volleybalspeeltuin voor kinderen en jeugd. Neem zaalsportschoenen en sportkleding voor zaalsport mee.
Waar: Annen, Burg. Lampershal
Tijd: 12:00-18:00 uur 
Voor wie: 5 t/m 14 jaar 

Fysio Fitness Annen: diverse groepslessen en fitness 
Je kunt in de gehele maand van september drie gratis proeflessen volgen of fitnessen bij Fysio Fitness Annen. Op deze manier kan je kennis maken met verschillende sporten. Je kunt onder andere kiezen uit: HITT, pump, yoga, spinning en bootcamp!  
Waar: Annen, Fysio Fitness Annen
Tijd: tijdens openingstijden  
Voor wie: vanaf 16 jaar 

16 september: Annen, Gasselte, Rolde, Gasselte

Dutch Open Archery – boogschieten 
Vereniging Dutch Open Archery is aanwezig op de sportmarkt in Gasselte. Zo kan iedereen kennis maken met de sport en de vereniging.
Waar: Gasselte, op het Dorpsplein
Tijd: 11-15 uur 
Voor wie: vanaf 10 jaar, ook minder valide

Open dag zwembad Annen - Familie triatlon  
Ondanks dat het zwembad op 16 september voor de laatste dag open is deze zomer, is er nog van alles te doen in het zwembad op die dag! We hebben namelijk een leuke familietriatlon georganiseerd. De triatlon bestaat uit drie onderdelen en is geschikt om met het hele gezin aan mee te doen. De onderdelen van de triatlon zijn: 10 banen zwemmen, een leuke fiets puzzeltocht (10 km) en een mooie foto wandelroute door Annen (3 km). Heb je alle onderdelen gedaan? Dan ontvang je een leuke verassing. Verder is er in en om het bad nog van alles te beleven. Er is een springkussen. Er komt een echte pumptrack baan (fietscross) waar je met je eigen fiets over heen kan rijden. En de reddingsbrigade is aanwezig om verschillende demo’s en workshops te geven. De toegang/deelname is deze dag gratis!
Waar: Annen, Zwembad Borghoorn
Tijd: 12:00-17:00 uur 
Voor wie: iedereen

Open dag Gasselte-Kostvlies
Plaatselijk Belang Gasselte Kostvlies organiseert een sport open dag met proeflessen en demonstraties voor haar inwoners bij alle verenigingen die in Gasselte-Kostvlies aanwezig zijn, o.a. VOMOS (gym), GKTC (tennis), ijsbaan, GKC (voetbal), archery (pijl- en boog). Dit is voor jong en oud en voor beginners en gevorderden.
Waar: Gasselte, bij het dorpshuis de Trefkoel
Tijd: 10:00-16:00 uur 
Voor wie: iedereen

Food & Fair Annen
Op zaterdag 16 september organiseert de Commissie Dorpsbelangen het tweede Food & Fair Festival in Annen! Badminton club Annen & omgeving zal hier onder andere badminton racket/shuttle spelletjes organiseren om de sport onder de aandacht te brengen. 
Waar: Annen, de Brink
Tijd: 16:00 tot 20:00 uur
Voor wie: iedereen 

Dutch Open Archery
Vereniging Dutch Open Archery organiseert een open dag om iedereen kennis te laten maken met de sport en de vereniging.
Waar: Gasselte, Dutch Open Archery (Sodemorseweg 7) en bij het dorpshuis de Trefkoel
Tijd: 10-16 uur 
Voor wie: vanaf 10 jaar, ook minder valide

Peuter en kleuter handbal 
Handbalvereniging Unitas organiseert een peuter en kleuter handbaltraining.
Waar: Rolde, de Boerhoorn
Tijd: 10:00-11:30 uur
Voor wie: 3 tot 6 jaar
Aanmelden via: aanmelding@hvunitas.nl 
 

17 september: Rolde, Gasteren, Gieten

Pumptrack met NL-sporter
Breng je eigen step, loopfiets of (sportieve) fiets en ontdek de pumptrack. Tussen 13:00 en 14:15 komt TeamNL BMX’er Mitchel Schotman een clinic geven. Mis deze kans niet voor een dag vol rollend plezier en inspiratie!
Waar: Rolde, De Grote Brink  
Tijd: 11:00-16:00 uur
Voor wie: Iedereen

Sportieve ochtend in Gasteren - Sportvereniging Rietvogels
In Gasteren kan je een sportieve ochtend beleven met onder andere Dynamic Tennis, fitplus 60+ en voetballen in een pannakooi voor de jeugd. Verder is er de mogelijkheid om te “proeven” aan biljarten en jeu de boules
Waar: Gasteren, de Gasterij
Tijd: 10:00-12:30
Voor wie: iedereen 

Ouder & kind tennisactiviteit 
TULP Gieten organiseert een ouder-kind tennisactiviteit. Kom gezellig samen meedoen! 
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen (zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark Tulp 
Tijd: 15:00-17:00 uur
Voor wie: iedereen 

Diverse bewustzijn en aandachtsporten op het strand en in het water
Je dag kan niet meer stuk met sporten in de natuur. Zondagochtend 17 september biedt STRAND34 i.s.m. Elien, ervaren docent diverse bewustzijn en aandachtsporten, koud water zwemmen met ademhalingstechnieken en Qi Gong met meditatie aan.
We starten om 10 uur met een warming-up op het strand om vervolgens in het koude water te gaan zwemmen en een start te maken met de daarbij behorende ademhalingstechnieken. Daarna ontvangt iedereen een biologische kop thee/koffie met iets lekkers van STRAND34. Om 10.45 uur kun je vervolgens deelnemen aan een Qi Gong en meditatieles. Om 11.30 uur sluiten we de ochtend af met een heerlijk biologisch kopje soep van Wereldse Smaak.
Let op: altijd al willen proberen? Doe zondag dan gratis mee met een kennismakingsles van Elien. VOL= VOL
Graag zwemkleding, warm kleed, matje en badlaken mee. Meedoen is op eigen risico.
Waar: STRAND34 bij het Gasselterveld, Houtvester Jansenweg 3, Gasselte
Tijd: 10:00-11:30 uur 
Voor wie: vanaf 10 jaar 
Aanmelden: wereldsesmaak@gmail.com 

18 september: Gieterveen, Gasselternijveen, Gasselte, Gasteren, Gieten

Clinics: kennismaken met nieuwe sporten en aandacht gezonde voeding OBS de Flint
OBS de Flint gaat deze week extra activiteiten organiseren waarbij aandacht wordt besteed aan gezonde voeding en de kinderen krijgen clinics aangeboden. Bij de clinics zijn sporten gekozen die de kinderen nog niet kennen. Deze week staat in het teken van kennismaken met nieuwe sporten en de samenwerking op zoeken. De clinics worden georganiseerd in samenwerking met OBS Jan Thies 
Waar: OBS de Flint 
Tijd: schooltijd
Voor wie: leerlingen van OBS de Flint 

Trommel zonder rommel 
Met goede voeding geef je je kind de perfecte basis om lekker te kunnen presteren op school. En om vol energie het schooljaar door te komen. Daarom delen wij vanuit JOGG Aa en Hunze broodtrommels uit op scholen in de groepen 1 t/m 4. Op naar een schooljaar vol energie en met een “Trommel zonder rommel”.
Waar: alle basisscholen 
Tijd: tijdens schooltijd 
Voor wie: leerlingen van groep 1 t/m 4

Inspiratiesessie Dynamische schooldag met Wim van Gelder en Remo Mombarg
De inspiratiesessie Dynamische schooldag zet professionals in het onderwijs aan het denken hoe schooldagen dynamischer kunnen worden. Een regelmatige afwisseling tussen zittend leren en bewegen is essentieel, zodat kinderen niet alleen cognitief uitgedaagd worden, maar ook voldoende beweging, ontspanning, fysieke activiteit en sociale interactie ervaren, zowel binnen als buiten school.
Waar: Gasselternijveen, MFC de Spil
Tijd: 16:30-20:30 uur 
Voor wie: professionals in het onderwijs 

Twirlkids 
Op 18 september start muziekvereniging Harmonie met het project Twirlkids. De Twirlkids krijgen 6 weken lang de basis aangereikt van het twirlen/majoretten. De 7e les is een afsluitende les waarbij ze aan de ouders/verzorgers laten zien wat ze hebben geleerd en ook zullen de andere twirlers laten zien waar zij mee bezig zijn tijdens een training. Iedereen is van harte welkom, jong en oud.
Waar: Gasselte, Dorpshuis de Trefkoel  
Tijd: 17:00-17:45 uur 
Voor wie: vanaf 4 jaar 
Kosten: €5,- voor 7 lessen
Aanmelden: yvette_venema@hotmail.com

Outdoor circuit training Sportvision 
Doe mee aan de outdoor circuittraining voor een gevarieerde full-body workout! Versterk kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid met je eigen lichaamsgewicht en materialen zoals elastieken en gewichten. Gecertificeerde sportcoaches begeleiden je door meerdere series oefeningen op tijd, waarbij je op je eigen niveau wordt uitgedaagd. Na afloop kun je genieten van een heerlijke kop koffie of thee.
Waar: Gasteren, Sportvision
Tijd: 10:00-11:00 uur 
Voor wie: vanaf 12 jaar
Aanmelden via: info@sportvision.nu 

Vrij tennissen voor volwassenen en senioren
TULP Gieten biedt de hele week drie gratis tennisbanen aan om vrij te tennissen voor volwassenen en senioren.
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 10:00-12:00 uur 
Voor wie: 18 jaar en ouder 

Boek en fietsen Aa en Hunze – Bibliotheek Gieten
Een boeiende interactieve avond waarin het boek: ‘Koersen met tegenwind’ centraal staat.
'Koersen met tegenwind' neemt je mee op een reis door het boeiende leven van de Drentse wielrenner Henk Benjamins. De herinneringen van Henk Benjamins zijn bewerkt door sportjournalist Gio Lippens, in opdracht van Sport Drenthe, ter gelegenheid van het EK Wielrennen dat in september 2023 in Drenthe plaatsvindt.
U bent van harte welkom op deze interactieve avond. Gio Lippens, Hans Derks en Henk Benjamins gaan in gesprek over wielrennen, EK en het pas uitgekomen boek. Herman Strijbosch en Jo Wilkens schuiven later op de avond aan bij dit wielerpanel.
De Bruna uit Borger is aanwezig voor de verkoop van dit bijzondere boek. Zo krijgt u de mogelijkheid om met een gesigneerd exemplaar naar huis te gaan. Een hele mooie samenwerking tussen Sport Drenthe, Bibliotheek Gieten, Vereniging Gieter Wielerronde en Bruna Borger.
Waar: Gieten, bibliotheek 
Tijd: 19:00-22:00 uur 
Voor wie: vanaf 18 jaar 
Aanmelden via bind.op-shop. Let op, vol = vol 

19 september: Annen, Nooitgedacht, Gasteren, Gieten, Gasselte

Dutch Open Archery – boogschieten training/open dag
Tijdens de Nationale Sportweek hebben wij tijdens onze vaste openingstijden de hele week open dagen. Het is mogelijk om gewoon te komen kijken, maar ook om zelf te schieten. Daarnaast laten we meerder disciplines van de sport zien. Zowel van verschillende bogen, als van verschillende wedstrijdtaken. Vanzelfsprekend kunt u met al uw vragen over de sport en vereniging ook bij ons terecht.
Waar: Gasselte, Sodemorseweg 7 (ijsbaan)
Tijd: 19:30-21:30
Voor wie: vanaf 10 jaar, ook minder valide

Sport- en spelactiviteiten Kinderopvang ’t Oelenest
Kinderopvang ’t Oelenest organiseert voor haar kinderen verschillende sport- en spelactiviteiten. 
Waar: Annen, Kinderopvang ’t Oelenest
Tijd: tijdens opvangtijden 
Voor wie: kinderen van Kinderopvang ’t Oelenest

Driewielfietsontdekdag
Driewielfietsen zijn ideale fietsen voor wie niet meer zo goed durft te fietsen. Bij een driewieler hoef je zelf niet het evenwicht te bewaren vanwege de extra wielen die de fiets heeft. Zo kun je toch nog lekker met de fiets op pad. Wil je eens een driewielfiets uitproberen? Geef je dan op voor de driewielfietsontdekdag. Tijdens deze ontdekdag vertelt de Fietsersbond je alles over driewielers.
Waar: Nooitgedacht, Stichting de Trans
Tijd: 13:00-16:00 uur 
Voor wie: driewielfietsers 

Outdoor circuit training Sportvision 
Doe mee aan de outdoor circuittraining voor een gevarieerde full-body workout! Versterk kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid met je eigen lichaamsgewicht en materialen zoals elastieken en gewichten. Gecertificeerde sportcoaches begeleiden je door meerdere series oefeningen op tijd, waarbij je op je eigen niveau wordt uitgedaagd. Na afloop kun je genieten van een heerlijke kop koffie of thee.
Waar: Gasteren, Sportvision
Tijd: 19:30-20:30 uur
Voor wie: vanaf 12 jaar
Aanmelden via info@sportvision.nu 

Vrij tennissen voor volwassenen en senioren
TULP Gieten biedt de hele week drie gratis tennisbanen aan om vrij te tennissen voor volwassenen en senioren.
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 10:00-12:00 uur 
Voor wie: 18 jaar en ouder 
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)

Vrij tennissen vanaf 12 jaar
TULP Gieten biedt woensdag 19 september twee gratis tennisbanen aan om te tennissen. 
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 19:00-20:00 en 20:00-21:00 uur
Voor wie: vanaf 12 jaar 

Tennisclinic voor kinderen 
Wil jij een keer een tennisles proberen? Kom dan naar de tennisclinic op 19 september!
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 15:00-16:00 en 16:00-17:00 uur 
Voor wie: t/m 13 jaar 

Natuurbeleving – katapult kunst 
Ben je tussen de 4 en 12 jaar. Ben je niet bang voor vieze handen? Houd je van experimenteren en grenzen verleggen. Kom dan een kijkje nemen bij de Buitenboel. Wie weet wat je lukt met een katapult.
Waar: Gieten, de Buitenboel 
Tijd: 15:30-16:30 uur 
Voor wie: 4 t/m 12 jaar 

Boomerang maken 
Skidkinderopbang organiseert voor haar kinderen een activiteit waar ze boomerangs maken en hiermee spelletjes zullen doen.
Waar: Gieten, de Buitenboel 
Tijd: 15:30-16:30 uur 
Voor wie: 4 t/m 12 jaar 

OBS J. Emmens - Sport- en spelactiviteiten 
Obs J Emmens organiseer voor haar leerlingen verscheidene sport- en spelactiviteiten, zoals lasergamen, een stormbaan en voetballen in een pannakooi.
Waar: Gasselternijveen, Obs J Emmens
Tijd: onder schooltijd
Voor wie: leerlingen van Obs J Emmens
 

20 september: Gieten, Gasteren, Annerveenschekanaal, Eexterzandvoort, Gasselternijveen, Grolloo, Rolde, Gasselte

Oldstar voetbaltoernooi
Old Stars GNV (onderdeel van v.v. Gasselternijveen) organiseert een Walking Football toernooi. De deelnemende teams zijn v.v. Gieterveen, SJS (Stadskanaal) en Old Stars GNV. Old Star voetbal is een activiteit gericht op het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid bij 55-plussers. Ook het sociale aspect is zeer belangrijk. 
Kom vooral langs om de teams aan te moedigen! 
Waar: Gasselternijveen, voetbalvereniging 
Tijd: 14:00-16:00 uur 
Voor wie: toeschouwers

Open dag tafeltennisclub ‘Op Batje’
Tafeltennisclub ‘Op Batje’ organiseert een open dag voor iedereen die geïnteresseerd is om een balletje te slaan. Maak kennis met tafeltennis en wellicht vind jij jouw passie! 
Waar: Eexterzandvoort, Tafeltennisclub ‘Op Batje’ Dalweg 1, Tafeltennisclub ‘Op Batje’
Tijd: 14:00-16:00 uur en 20:00-22:00 uur 
Voor wie: iedereen 

Trimparcours Badderavers 
Kom in beweging en doe lekker mee met de Baddedravers en laat je in het zweet jagen op het trimparcours in het dorpspark van Annerveenschekanaal. Even lekker gezellig met elkaar in beweging zijn en ondertussen genieten van de mooie omgeving. Wie weet spot je nog een ree! Het is niet moeilijk om mee te doen, je hoeft geen kilometers te kunnen hardlopen. Trek wel een paar stevige sportschoenen en makkelijke kleding aan.
Waar: Annerveenschekanaal, MFC de Badde
Tijd: 19:00-21:00 uur
Voor wie: vanaf 15 jaar 

Outdoor circuit training Sportvision 
Doe mee aan de outdoor circuittraining voor een gevarieerde full-body workout! Versterk kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid met je eigen lichaamsgewicht en materialen zoals elastieken en gewichten. Gecertificeerde sportcoaches begeleiden je door meerdere series oefeningen op tijd, waarbij je op je eigen niveau wordt uitgedaagd. Na afloop kun je genieten van een heerlijke kop koffie of thee.
Waar: Gasteren, Sportvision
Tijd: 10:00-11:00 uur
Voor wie: vanaf 12 jaar 
Aanmelden via info@sportvision.nu 

Vrij tennissen voor volwassenen en senioren
TULP Gieten biedt de hele week drie gratis tennisbanen aan om vrij te tennissen voor volwassenen en senioren.
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 10:00-12:00 uur 
Voor wie: 18 jaar en ouder 

Tennistraining voor beginners
Maak kennis met tennis!
Tennissen kun je al vanaf zeer jonge leeftijd. Soms beginnen kinderen al op hun 5e jaar. En wie fit is, kan doorgaan tot na de 100ste verjaardag. In Gasselte hebben we een prachtige accommodatie op een rustige locatie 'in het groen' waar je het hele jaar door zeven dagen in de week terecht kunt. Iedereen kan tennissen op zijn eigen niveau, van beginners tot gevorderden. Tennis is ook zeker geen dure sport (zie de website gktc.nl).
Kom het eens proberen! Wij hebben rackets en ballen dus je hebt alleen sportschoenen nodig. Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gasselte, Tennisclub GKTC
Tijd: 14:00-18:00 uur 
Voor wie: vanaf 5 jaar 
Aanmelden: voorzitter@gktc.nl

Mountainbike clinic
Maak kennis met mountainbiken en met de Fietstoerclub Rolde! Kom naar onze MTB-clinic in Rolde. Je kunt een mountainbike en helm lenen of je eigen meenemen. We gaan een aantal oefeningen doen en een stukje rijden op de MTB-rotonde Rolde. Recreatief en toch sportief rijden bij onze club is leuk, op racefiets of op mountainbike of op gravelbike! Je fietst in een groep, leert nieuwe routes kennen, je doet af en toe een terrasje onderweg of na afloop. Je fietst mee wanneer je wilt, er is geen verplichting. Onze club is laagdrempelig en sociaal! Doe gemakkelijk zittende kleding aan die wat vuil mag worden en sportschoenen. Als je zelf een fietshelm hebt, neem die dan mee. 
Waar: Rolde, Fietsservice Rolde 
Tijd: 18:30-20:30 uur 
Voor wie: vanaf 18 jaar 

21 september: Grolloo, Annen, Gasteren, Gieten, Rolde, Eexterveen, Gasselte, Gieterveen, Eext

Sportworkshops CKC De Marke
CKC De Marke organiseert voor haar leerlingen en voor de kinderen van de opvang verschillende sportworkshops. Dit aanbod is variërend van teamsport tot funsport. Sportivun zal de workshops begeleiden. 
Waar: Gieten, CKC De Marke
Tijd: tijdens schooltijd 
Voor wie: leerlingen van CKC De Marke

Stormbaan/bootcamp SWS Oostermoer en de Hasselbraam
Samenwerkingsschool Oostermoer organiseert een stormbaan/bootcamp circuit waarbij de ouders en kinderen voor een echte uitdaging komen te staan.
Waar: Gieterveen, SWS Oostermoer
Tijd: tijdens schooltijd 
Voor wie: Ouders en leerlingen van SWS Oostermoer

Beginnerscursus hardlopen
Donderdagavond 21 september 2023 starten we met onze loopgroep een beginnerscursus voor inwoners van Annen e.o.
Wanneer je eigenlijk wel wilt beginnen met hardlopen maar je hebt nog net dat zetje nodig, dan is er vanaf 21 september in Annen de mogelijkheid om onder professionele begeleiding op een goede manier te beginnen. Dat is prettig, want met de juiste techniek loop je een stuk lichter en voorkom je blessures.
Hardlopen is een laagdrempelige sport, want je doet hardloopschoenen aan en je kunt beginnen. Het is van belang om de training goed op te bouwen. Vaak begin je te fanatiek en dan moet je het later bezuren.
Totaal 10 x op donderdagavond. 21 september start cursus om 17:00 uur- 18:00 uur door trainster Ina Oortwijn.
Vanaf do. 28 september van 20:00 -21:00 uur door Petra/Evelyn.
Waar: Annen, start plein voor Sporthal Burg. Lambershal 
Tijd: 17:00-18:15
Voor wie: vanaf 15 jaar 
Aanmelden: info@hunzerunners.net

Outdoor circuit training Sportvision 
Doe mee aan de outdoor circuittraining voor een gevarieerde full-body workout! Versterk kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid met je eigen lichaamsgewicht en materialen zoals elastieken en gewichten. Gecertificeerde sportcoaches begeleiden je door meerdere series oefeningen op tijd, waarbij je op je eigen niveau wordt uitgedaagd. Na afloop kun je genieten van een heerlijke kop koffie of thee.
Waar: Gasteren, Sportvision
Tijd: 19:30-20:30 uur 
Voor wie: vanaf 12 jaar 
Aanmelden via info@sportvision.nu

Beweeg voor je gezondheid Running therapie Drenthe
Drie pijlers voor gezondheid. Gezonde voeding, bewegen en rust. Als deze 3 zaken in balans zijn dan spreken we van een gezonde lifestyle. En ergens moet je dan beginnen. Running therapie Drenthe biedt de mogelijkheid om in ieder geval kennis te maken met een breed beweegaanbod. Tijdens deze clinic worden de beginselen van hardlopen besproken en middels oefenvormen gaan we het ook uitvoeren. Er is aandacht voor de warming up en cooling down. En het programma is zodanig opgebouwd, dat er ook aandacht is voor oefeningen ter verbetering van de "core" en algemene kracht. Kun je niet hardlopen, maar wel wandelen. Ook dan is er de mogelijkheid om deel te nemen. Verder is er ruimte voor vragen. Aarzel dus niet en geef je op. Wie weet waar het toe leidt.
Doe sportieve kleding en sportschoenen aan. Neem in ieder geval een jack of jasje mee om na die tijd aan te doen. En neem als het warm is een flesje water mee. Na deelname mag je op zaterdagmorgen gratis meetrainen bij loopgroep "de Breevenen" in de maand oktober. Iedere deelnemer ontvangt na de activiteit een hulpmiddel om thuis te blijven oefenen en tevens een nuttig geschenk
Waar: Gieten, parkeerplaats zwembad Zwanemeer
Tijd: 16:00-17:30 en 18:00-19:30 uur
Voor wie: vanaf 14 jaar 
Aanmelden: runningtherapiedrenthe@gmail.com 

Clinics: kennismaken met nieuwe sporten en aandacht gezonde voeding OBS Jan Thies 
Deze week zal OBS Jan Thies activiteiten organiseren die gericht zijn op gezonde voeding, waarbij de leerlingen ook de kans krijgen om deel te nemen aan clinics. Bovendien zullen ze samen met ouderen aan bewegingsactiviteiten deelnemen. De clinics worden in samenwerking met OBS De Flint georganiseerd.
Waar: Rolde, OBS Jan Thies 
Tijd: schooltijd 
Voor wie: leerlingen van OBS Jan Thies 

Sport -en spelactiviteiten met springkussens OBS De Kameleon 
OBS De Kameleon organiseert voor haar leerlingen sport -en spelactiviteiten met springkussens. 
Waar: Eexterveen
Tijd: schooltijd 
Voor wie: leerlingen van OBS De Kameleon 

Vrij tennissen voor volwassenen en senioren
TULP Gieten biedt de hele week drie gratis tennisbanen aan om vrij te tennissen voor volwassenen en senioren.
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 10:00-12:00 uur 
Voor wie: 18 jaar en ouder 

Natuurbeleving – katapult kunst 
Ben je tussen de 4 en 12 jaar. Ben je niet bang voor vieze handen? Houd je van experimenteren en grenzen verleggen. Kom dan een kijkje nemen bij de Buitenboel. Wie weet wat je lukt met een katapult.
Waar: Gieten, de Buitenboel 
Tijd: 15:30-16:30 uur 
Voor wie: 4 t/m 12 jaar 

Tennistraining voor beginners
Maak kennis met tennis!
Tennissen kun je al vanaf zeer jonge leeftijd. Soms beginnen kinderen al op hun 5e jaar. En wie fit is, kan doorgaan tot na de 100ste verjaardag. In Gasselte hebben we een prachtige accommodatie op een rustige locatie 'in het groen' waar je het hele jaar door zeven dagen in de week terecht kunt. Iedereen kan tennissen op zijn eigen niveau, van beginners tot gevorderden. Tennis is ook zeker geen dure sport (zie de website gktc.nl).
Kom het eens proberen! Wij hebben rackets en ballen dus je hebt alleen sportschoenen nodig.
Waar: Gasselte, Tennisclub GKTC
Tijd: 16:00-22:00 uur 
Voor wie: vanaf 5 jaar 

Sport- en spelactiviteit OBS PWA
Omschrijving volgt 
Waar: Eext, OBS PWA
Tijd: onder schooltijd
Voor wie: leerlingen van OBS PWA

Looptraining – Loopgroep Gieten
Wil je graag eens kennismaken met hardlopen als sport? Of loop je al hard en lijkt het je leuk om dit in groepsverband te doen? Kom dan gezellig meedoen met de looptraining van Loopgroep Gieten!
De training kan door iedereen worden gevolgd, ongeacht je tempo en loopervaring.
We verzamelen om 19.30 uur vóór Hotel het Zwanemeer. Na de training sluiten we, voor wie dat leuk vindt, af met een drankje in het hotel.
Waar: Gieten, Hotel Zwanemeer
Tijd: 19:30-21:00 uur 
Voor wie: vanaf 16 jaar

Dutch Open Archery – boogschieten training/open dag
Tijdens de Nationale Sportweek hebben wij tijdens onze vaste openingstijden de hele week open dagen. Het is mogelijk om gewoon te komen kijken, maar ook om zelf te schieten. Daarnaast laten we meerder disciplines van de sport zien. Zowel van verschillende bogen, als van verschillende wedstrijdtaken. Vanzelfsprekend kunt u met al uw vragen over de sport en vereniging ook bij ons terecht.
Waar: Gasselte, Sodemorseweg 7 (ijsbaan)
Tijd: 19:30-21:30
Voor wie: vanaf 10 jaar, ook minder valide
 

22 september: Gasteren, Gieten, Grolloo, Nooitgedacht

Obstacle run 'Stoer Parcours' OBS Gieten 
OBS Gieten organiseert voor haar leerlingen een Obstacle run 'Stoer Parcours'. De leerlingen zullen niet stil zitten, want met deze hindernisbaan zullen ze moeten klimmen, klauteren, springen, kruipen, etc.
Wat is het toch heerlijk om kind te zijn! 
Waar: Gieten, Zwembad Zwanemeer
Tijd: schooltijd 
Voor wie: Leerlingen van OBS Gieten

‘Sport en defensie maken weerbaar’
‘Sport en defensie maken weerbaar’ is een programma waarbij de kracht van sport en de kennis en ervaring van militairen/veteranen wordt ingezet voor de mentale gezondheid/weerbaarheid van jongeren. Leerlingen van Nassaucollege Gieten en Esdalcollege Borger worden uitgedaagd om dit programma te doorstaan. 
Waar: Grolloo, outdoorpark Joytime
Tijd: 09:00-16:00 uur
Voor wie: leerlingen Nassaucollege en Esdalcollege 

Outdoor circuit training Sportvision
Doe mee aan de outdoor circuittraining voor een gevarieerde full-body workout! Versterk kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid met je eigen lichaamsgewicht en materialen zoals elastieken en gewichten. Gecertificeerde sportcoaches begeleiden je door meerdere series oefeningen op tijd, waarbij je op je eigen niveau wordt uitgedaagd. Na afloop kun je genieten van een heerlijke kop koffie of thee.
Waar: Gasteren, Sportvision
Tijd: 10:00-11:00 uur 
Voor wie: vanaf 12 jaar 
Aanmelden via info@sportvision.nu 

Opening Duofietsroute
De opening van de duofietsroute zal plaatsvinden in Nooitgedacht bij stichting de Trans. Dit zal een feestelijk spektakel worden. 
Waar: Nooitgedacht, stichting de Trans
Tijd: 10:00-12:00
Voor wie: driewielers en duofietsen 

Vrij tennissen voor volwassenen en senioren 
TULP Gieten biedt de hele week drie gratis tennisbanen aan om vrij te tennissen voor volwassenen en senioren.
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 10:00-12:00 uur 
Voor wie: 18 jaar en ouder 

23 september: Gieterveen, Gieten, Gasselte

Dutch Open Archery – boogschieten competitieronde en training/ open dag
Tijdens de Nationale Sportweek hebben wij tijdens onze vaste openingstijden de hele week open dagen. Het is mogelijk om gewoon te komen kijken, maar ook om zelf te schieten. Daarnaast laten we meerder disciplines van de sport zien. Zowel van verschillende bogen, als van verschillende wedstrijdtaken. Vanzelfsprekend kunt u met al uw vragen over de sport en vereniging ook bij ons terecht.
Waar: Gasselte, Sodemorseweg 7 (ijsbaan)
Tijd: regionale wedstrijsronde: 12:00-13:30 uur en training/open dag: 14:00-17:00 uur 
Voor wie: vanaf 10 jaar, ook minder valide

Dressuurwedstrijden & activiteiten met pony's
Rv & Pv Oostermoer organiseren een dressuurwedstrijd. Er kan worden deelgenomen (alleen KNHS-leden) of worden gekeken naar al het mooie dat de paardensport heeft te bieden. Tevens worden er dat weekend andere activiteiten georganiseerd voor de toeschouwers en kinderen, zoals het poetsen van pony’s, wandelen met pony’s of het leren bouwen van een springparcours.
Waar: Gieterveen, Rv & Pc Oostermoer (manege)
Tijd: 09:00-16:00 uur 
Voor wie: toeschouwers 

Vrij tennissen voor volwassenen en senioren
TULP Gieten biedt de hele week drie gratis tennisbanen aan om vrij te tennissen voor volwassenen en senioren.
Voorwaarde geschikte schoenen voor gravel banen ( zonder grof profiel / noppen)
Waar: Gieten, Tennispark TULP
Tijd: 10:00-12:00 uur 
Voor wie: 18 jaar en ouder 

24 september: Gieten, Annen, Gasselte, Gieterveen

Wandel en hardloop evenement 'Heen en Weer Zwanemeer
Vereniging de Baddedravers organiseert een wandel- en hardloopevenement over 4 afstanden: 5, 10, 15 en 21,1 km. Het parcours is door de mooie natuur tussen Annerveenschekanaal en camping Zwanemeer te Gieten. De start is bij de haven aan de polderweg te Annerveenschekanaal. Bij de start, halverwege de route en bij camping Zwanemeer is een verzorgingspost. Deelname is op eigen risico.
Waar: Annerveenschekanaal, haven aan de polderweg 
Tijd: 13:00 uur
Voor wie: vanaf 16 jaar
Aanmelden: voetenvak@gmail.com 

Dressuurwedstrijden & activiteiten met pony's
Rv & Pv Oostermoer organiseren een dressuurwedstrijd. Er kan worden deelgenomen (alleen KNHS-leden) of worden gekeken naar al het mooie dat de paardensport heeft te bieden. Tevens worden er dat weekend andere activiteiten georganiseerd voor de toeschouwers en kinderen, zoals het poetsen van pony’s, wandelen met pony’s of het leren bouwen van een springparcours.
Waar: Gieterveen, Rv & Pc Oostermoer (manege)
Tijd: 09:00-16:00 uur 
Voor wie: toeschouwers 

Wielerfeest doorkomst EK Wielrennen Gieten 
Vereniging Gieter Wielerronde organiseert een groot feest als doorkomstplek voor het EK Wielrennen. Er zal een horecaplein ingericht worden met een groot podium waar diverse lokale artiesten zullen optreden. Daarnaast wordt er een leuk evenement georganiseerd voor schoolkinderen uit Gieten. Zij kunnen zichzelf en ook hun fietsen versieren. Al deze versierde fietsen worden langs het wielrenparcours opgesteld, zodat de tv-camera’s niet om dit fleurige geheel heen kunnen.
Waar: Gieten, parkeerplaats Jumbo
Tijd: 12:00-18:00 uur 
Voor wie: iedereen

Wielerfeest doorkomst EK Wielrennen Gasselte
Plaatselijk Belang Gasselte-Kostvlies organiseert allerlei (sportieve) activiteiten voor de inwoners (jong en oud): de dikke bandenrace, versierde fietsoptocht, stoepkrijten, spinningwedstrijd en crossen met driftbikes over een parcours. Ook zijn er diverse optredens van lokale verenigingen en is er een foodplein ‘Proef het EK’.
Waar: Gasselte, nabij de muziekkoepel
Tijd: 11:00-17:15 uur 
Voor wie iedereen

Wielerfeest doorkomst EK Wielrennen Annen
Ondernemersvereniging Anno en Commissie Dorpsbelangen Annen organiseren een wielerfeest doorkomstevenement met diverse activiteiten. Van 10:00 tot 12.30 uur is er een Dikke Banden Race, georganiseerd door Jumbo Visma Ready 2 Race. Het parcours van 700 meter heeft start en finish op de Zuidlaarderweg  ter hoogte van het winkelcentrum d’ Anloop. Op de parkeerplaats is een behendigheidsparcours uitgezet door wielervereniging De Stormvogels. Daarnaast staat er ook het bekende fietsspel! Vier fietsen op een rollenbank, wie het eerst de 1000 meter aflegt!
Bovendien zal wielrenster Lonneke Uneken (in racekleding en met fiets) aanwezig zijn om iedereen enthousiast te maken! 
En ten slotte zal speaker Aleid Klompmaker op geheel eigen wijze alles van commentaar voorzien inclusief live verslag van de doorkomst EK om 13.15 uur.
Waar: Annen, parkeerplaats voor COOP
Tijd: 10:00-13:00 uur 
Voor wie: iedereen 

Wielerfeest doorkomst EK Wielrennen Grolloo
Alle bewoners van Grolloo die aan het EK-wielrenparcours wonen, worden gevraagd om op 24 september de Grolloo-vlag uit te hangen. Daarnaast mogen alle bewoners die niet aan het parcours wonen hun vlaggenstok met vlag ergens aan het parcours een plekje geven. Ook zullen er zoveel mogelijk fietsen aan de weg langs het parcours geplaatst worden. Verder zal er in het centrum op de Merk een Color run voor kinderen (3 t/m 15 jaar) gehouden worden. Er zullen dus veel vrolijke kinderen gekleurd langs het parcours staan!
Waar: Grolloo, in het centrum op de Merk (en overal langs het parcours) 
Tijd: 13:00 uur 
Voor wie: iedereen (Color run: 3 t/m 15 jaar)

Fietsen versieren voor kinderen – EK Wielrennen 
Tijdens het EK Wielrennen op de weg op zondag 24 september wordt een randactiviteit georganiseerd voor kinderen uit Gieten van 4 tot en met 12 jaar. Zij kunnen zichzelf en hun fiets/driewieler/trapauto versieren. Verzamelen op zondagmiddag om 12 uur bij het Gemeentehuis, na de keuring worden de versierde creaties opgesteld langs de Asserstraat zodat de tv-camera's het fleurige geheel niet kunnen missen bij de doorkomst van de renners. 
Na de doorkomst gaan de kinderen met de versierde fietsen in optocht naar de Stationsstraat waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden. 
De eerste 100 aangemelde kinderen ontvangen € 20,00 om materialen te kopen voor het versieren. Ook kunnen zij een gratis versierpakket aanvragen bij O&Ki.
Waar: Gieten, gemeentehuis 
Tijd: 12:00-14:30 uur 
Voor wie: 4 t/m 12 jaar 
Aanmelden: j.warners46@ziggo.nl

Paardensportvereniging Eext – oefenwedstijd, oefenspringen en vrijwilligersbedankmiddag 
Op de laatste dag van de Nationale Sportweek organiseert de Paardensportvereniging Eext een oefenwedstrijd, parcoursspringen onder begeleiding en een vrijwilligersbedankmiddag. Na de officiële wedstrijd die wij voorafgaand organiseren laten wij het wedstrijdparcours staan zodat ieder die dat wil de volgende dag een parcours kan springen onder begeleiding van een instructeur. Ook kan er deze dag dressuur worden gereden tussen de witte hekjes. Bixie tot en met M-dressuur kan worden verreden en de ruiters/amazones worden beoordeeld door een echt knhs-jury. Iedereen gaat naar huis met een presentje. Na de paardensport worden onze vrijwilligers in de watten gelegd met een hapje/drankje en gaan we wat spelletjes doen, zoals hoefijzer gooien, boerengolf en bingo. Ook de mensen uit de dorp zijn uitgenodigd om deze dag op het terrein te komen kijkeN. De wedstrijd en het springen is opengesteld voor iedereen, dus kortom iedereen is welkom.
Waar: Eext, evenemententerrein 
Tijd: volgt 
Voor wie: iedereen 

Triple A loop
De Hunzerunners lopen een Tripple A -route: er wordt gestart in Annen en via een mooie route is er na 6,3km in de haven van Annerveenschekanaal een rustplek met verfrissingen en lekkers. Via een andere route wordt teruggelopen naar Annen, met de finish bij Breeland. Hier is de mogelijkheid om met koffie/thee en Drentse koek of Appeltaart af te sluiten. Kom zoveel mogelijk met de fiets !
Opgave: men kan zich als single opgeven, dan loop je de 13,5 km. Ook kun je je als duo opgeven: dan start de een met lopen en de ander op de fiets. Na de rustplek in Annerveenschekanaal wisselt men om. Ieder loopt en klokt zijn eigen tijd. Het gaat om de beweging en de gezelligheid.
Waar: Annen, WMD, Spijkerboorsdijk 6b
Tijd: 13:00-16:00 uur 
Voor wie: iedereen 
Aanmelden: www.hunzerunners.net