Coronacrisis

 • Op werkdagen is het gemeentehuis geopend tussen 09.00 en 13.00 uur. Op woensdag tot 15.00 uur en op donderdag ook tussen 16.00 en 19.00 uur.
 • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
 • U kunt digitaal een afspraak maken of telefonisch via nummer 14 0592.
 • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
 • Kom alleen naar het afvalbrengstation als het nodig is en kom alleen! In verband met de extra maatregelen op het afvalbrengstation kan het zijn dat wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.
 • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Rijbewijs

Aanvragen

U kunt een rijbewijs aanvragen bij de balie in het gemeentehuis, u kunt hiervoor een afspraak maken. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Een rijbewijs is in de meeste gevallen tien jaar geldig.

Meenemen

 • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs;
 • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
 • bij vermissing of diefstal: een geldig legitimatiebewijs;
 • bij verlopen rijbewijs: rijbewijs én een geldig legitimatiebewijs;
 • één pasfoto (de fotograaf kent de vereisten voor een pasfoto);
 • geld: het rijbewijs moet bij de aanvraag contant of per pin worden betaald.

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs  € 40,65
Verklaring vermissing rijbewijs € 15,20
Extra kosten spoedaanvraag  € 34,10
Gezondheidsverklaring € 37,80

 

Medische keuring

Iedereen die rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus) wil verlengen, moet een medische keuring ondergaan. Bestuurders van 75 jaar en ouder worden standaard elke 5 jaar medisch gekeurd. Verder kunnen ook mensen met een handicap of beperking hun rijgeschiktheid laten testen.

U kunt daarvoor online een Gezondheidsverklaring kopen op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) "Gezondheidsverklaring en keuring". De verklaring kunt u ook kopen in het gemeentehuis aan de balie of online met het formulier Gezondsheidsverklaring.

Rijbewijs 75-plussers tijdelijk met maximaal 1 jaar verlengd

Vanaf 1 december 2019 gaat een tijdelijke verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers in. 75-plussers mogen dan onder bepaalde voorwaarden blijven rijden met een rijbewijs dat verlopen is.

Het CBR bepaalt of iemand valt in de regeling van de administratieve verlenging. Nadat de 75-plusser zijn gezondheidsverklaring heeft ingediend, krijgt hij/zij bericht van het CBR. De administratieve verlenging wordt geregistreerd in het Centraal Rijbewijzenregister. Voor de mensen die binnen de regeling vallen wordt er in het Rijbewijzenregister een code 106 geplaatst achter de categorie A, B, BE en/of T. Deze is alleen te zien in het Rijbewijzenregister, niet op het rijbewijs.

De regeling geldt voor maximaal 1 jaar. Ga voor meer informatie over het rijden met een verlopen rijbewijs naar www.cbr.nl/rijdenmeteenverlopenrijbewijs.

Rijbewijs kwijt

Als u uw rijbewijs kwijt bent vult u aan de balie van het gemeentehuis een vermissingsformulier in. U hoeft niet meer naar het politiebureau. Neem een paspoort of identiteitskaart mee als u die heeft.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen en de begeleiderspas hebben aangevraagd.

Tot ze 18 zijn mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Vanaf 16,5 jaar kan hiervoor al een begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. 

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW.