Aa en Hunze voor vrede: in beweging voor Oekraïne

De gemeente Aa en Hunze roept haar inwoners op om aanstaande zaterdag 12 maart stil te staan bij de situatie in Oekraïne en een oproep te doen voor vrede.

Het is zaterdag de ‘Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne’. Gemeenten en steden in heel Europa organiseren deze dag een actie om een oproep te doen voor vrede in Oekraïne.

Initiatief sportschool Rolde

In Rolde geeft burgemeester Anno Wietze Hiemstra zaterdagmiddag om 12.00 uur het startsein voor de 24-uurs actie bij sportschool Rahimi in Rolde. Een initiatief waarbij men 24 uur lang letterlijk in beweging is voor Oekraïne. Dominee Jan Bos gaat met alle aanwezigen het vredeslied “Dona nobis pacem” (latijn voor: Geef ons vrede) zingen. Dit wordt begeleidt door Blaasensemble Klein Orkest met een tien-koppige band. Bij de sportschool staat een giftbox voor Oekraïne, de volledige opbrengst gaat naar Giro555.

“Sinds het hijsen van de vredesvlag vorige week is er veel gebeurd, soms lijkt het niet snel genoeg te gaan. Ik heb gehoord dat er al verscheidene Oekraïense vluchtelingen worden opvangen in onze gemeente. Drentse gemeenten zijn nu vooral druk bezig met het inrichten en organiseren van grote opvanglocaties, dat geldt ook voor ons. Ook qua inzamelacties voor geld en goederen is veel geïnitieerd vanuit onze ondernemers en inwoners. Dat is hartverwarmend. Toen ik hoorde van de actie van Daoud Rahimi in Rolde konden wij niet anders dan dit omarmen en ons hierbij aansluiten”, aldus burgemeester Hiemstra.