Trouwen

Trouwen in Aa en Hunze.

Om met uw partner te kunnen trouwen moet u een aantal zaken regelen. Dit doet u bij de gemeente waar u wilt trouwen.

Melding voorgenomen huwelijk

U moet eerst een melding voorgenomen huwelijk (ondertrouw) doen voordat u kunt trouwen. Liever in het gemeentehuis op afspraak? Vul dan dit formulier in.

Datum huwelijk

In uw melding geeft u aan op welke datum u wilt trouwen. De huwelijksdatum ligt pas vast als u bevestiging van de gemeente heeft gekregen.

Trouwambtenaar

Als u wilt trouwen of een partnerschap wilt laten registreren, kunt u kiezen wie de ceremonie gaat uitvoeren. Bij de gemeente zijn een aantal trouwambtenaren in dienst. Voor vragen kunt u contact opnemen met huwelijken@aaenhunze.nl.

Trouwlocaties

U kunt trouwen in de raadzaal of een 'eigen' locatie.

Naamgebruik

Uw achternaam verandert niet door een huwelijk. Wel is het mogelijk de naam van uw partner te gebruiken. Dit regelt u via verklaring naamgebruik.

Kosten

De kosten van de ceremonie moet u betalen bij uw melding huwelijk of melding geregistreerd partnerschap aan de balie. De kosten voor de ceremonie zijn afhankelijk van de locatie en de gekozen dag en tijd:

 • Maandagmorgen en dinsdagmorgen om 9.30 uur: kosteloos
 • Maandagmorgen en dinsdagmorgen om 10.30 uur en 11.30 uur: € 365,65
 • Maandagmiddag en dinsdagmiddag tussen 13.00 uur en 16.30 uur: € 365,65
 • Woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.30 uur en 16.30 uur: € 365,65
 • Maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 uur en 21.00 uur: € 547,90
 • Zaterdag, zondag en algemeen erkende feestdagen: € 697,00

Overige kosten

 • Trouwboekje geprinte versie € 32,65
 • Trouwboekje gekalligrafeerde versie € 45,45
 • Bijschrijving kinderen (kalligrafie) per kind € 6,90
 • Getuigen van de gemeente per getuige € 34,95
 • Verklaring huwelijksbevoegdheid € 25,50
 • Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk met afhandeling aan loket € 56,45
 • Annuleren huwelijk € 100,00

Bijzonderheden

Huwelijke voorwaarden

Vanaf 2018 is beperkte gemeenschap van goederen de standaard. Wilt u trouwen op huwelijkse voorwaarden? Dat regelt u voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap bij een notaris.

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen. De belangrijkste veranderingen zijn dat het eigen vermogen dat vóór de trouwdatum is opgebouwd én erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap vallen. Meer informatie op www.notaris.nl.

Gratis trouwen

De kosteloze huwelijken op maandag- en dinsdagmorgen om 09.30 zijn zonder toespraak. En alleen in aanwezigheid van de verplichte getuigen. Het huwelijk/partnerschap wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Dienstverlening en Samenleving. Dit vindt plaats in de kleine trouwzaal in het gemeentehuis

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Per 1 april 2014 is het geregistreerd partnerschap gelijk gesteld aan een huwelijk voor de afstamming. Heeft u een geregistreerd partnerschap en wordt uw kind geboren op of na 1 april 2014? Dan hoeft het kind niet meer eerst erkend te worden. Het vaderschap ontstaat dan net als bij een huwelijk van rechtswege. Voor kinderen geboren voor 1 april 2014 blijft de oude wet bestaan en moet het nog wel worden erkend. Het enige verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap is de volgende:

 • Een beëindiging van een geregistreerd partnerschap kan niet alleen door ontbinding door de rechter. Maar ook door een verklaring via een advocaat of notaris dat u met wederzijds goedvinden het geregistreerde partnerschap wilt ontbinden. Dit kan alleen als er geen minderjarige kinderen zijn.
 • In veel landen wordt een geregistreerd partnerschap niet erkend.

Geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk

Het is mogelijk om een geregistreerd partnerschap om te zetten naar een huwelijk. De omzetting vindt plaats door middel van een akte van omzetting. Een huwelijk kan niet meer worden omgezet in een geregistreerd partnerschap. Klik hier om de aanvraag te starten.

Nederlanders die in het buitenland wonen

Wonen u en uw partner in het buitenland? En wilt u in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u dit eerst aangeven bij de gemeente Den Haag. 

U kunt in elke gemeente trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. De gemeente Den Haag stuurt uw voornemen door naar de gemeente waar u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Voor verder informatie zie de website van de gemeente Den Haag. www.denhaag.nl

Getuigen bij huwelijk of partnerschap

Voor een rechtsgeldig huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u minimaal 2 en maximaal 4 getuigen hebben. Deze getuigen mogen elke nationaliteit hebben. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. U moet hun namen en adressen doorgeven bij de aangifte.