Coronacrisis

  • In verband met Pinksteren is het gemeentehuis maandag 1 juni gesloten. Op overige werkdagen is het gemeentehuis geopend tussen 09.00 en 13.00 uur.
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt telefonisch een afspraak maken via nummer 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Kom alleen naar het afvalbrengstation als het nodig is en kom alleen! In verband met de extra maatregelen op het afvalbrengstation kan het zijn dat wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Open brief burgemeester Hiemstra: "Groot compliment voor alle organisaties, bedrijven en ondernemers"

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra schreef een open brief aan organisaties, ondernemers, bedrijven en verenigingen in Aa en Hunze.

Beste organisaties, ondernemers, bedrijven en verenigingen in Aa en Hunze, 

Er komt nogal wat op u af deze dagen! De maatregelen in de strijd tegen corona zijn van ongekende omvang. Voor veel bedrijven en organisaties komen ze ontzettend hard aan, bijvoorbeeld door teruglopende werkzaamheden of inkomsten. Anderen moeten zelfs helemaal dicht. Het is stil op locaties die normaal zo levendig zijn. Wie had een maand geleden kunnen denken dat scholen, bedrijven, restaurants, campings en verzorgingstehuizen dicht zouden zijn? Weer andere ondernemers hebben het juist extreem druk. Het kan verkeren. Het komende voorjaar zou ook in het teken staan van 75 jaar vrijheid. Het is dan ontzettend wrang dat vele activiteiten juist door een gebrek aan vrijheid worden geannuleerd. Ontzettend spijtig, vooral voor al die organisatoren die volop in de voorbereiding zaten. Wij kijken of we de 4 mei herdenking toch doorgang kunnen laten vinden in een vorm die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden. Hierover gaan we in overleg met alle 4/5 mei comités in onze gemeente. Want samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid is juist nu belangrijk.

Bij strengere maatregelen hoort ook strenger handhaven. En wat dat betreft wil ik alle bedrijven, organisaties en ondernemers een groot compliment maken. Elke keer wanneer ik onze toezichthouders spreek hebben ze een kort bericht voor me: “Iedereen houdt zich keurig aan de regels. Er zijn geen enkele problemen.” Dat is grote klasse. Ik zei het al eerder: onze gemeente kenmerkt zich door een ongekend naoberschap. Dat zien we ook hier. En we doen het absoluut niet voor niets. Hoewel er nog veel onduidelijkheden zijn, kunnen we voorzichtig optimistisch zijn. De strenge maatregelen lijken effect te hebben. Het is tegelijkertijd een boodschap: we zijn er nog lang niet. We vragen u om uw verantwoordelijkheid te blijven nemen tot we het virus de baas zijn. 

Maar wat hebben al deze maatregelen een grote impact. Wat geeft dit veel zorgen over uw toekomst, uw inkomen, uw bedrijf. Ook dat zie ik, het college en de gemeenteraad heel goed. Gelukkig is er een stevig steunpakket vanuit het Rijk, maar dat zal niet alle problemen oplossen. Ook wij als Drentse overheden zijn druk bezig met een pakket aan maatregelen om getroffen bedrijven en ondernemers te helpen. Hoe dat pakket er precies uit gaat zien, hoort u snel van ons. Maar laat ik duidelijk zijn: wij zien en kennen de noden en de zorgen van organisaties, ondernemers, bedrijven en verenigingen en wij zullen waar dat redelijkerwijs kan onze bijdrage leveren. Ook dit moeten we samen doen! Het virus onder controle krijgen vergt immers een gezamenlijke inspanning en we moeten samen proberen de klappen op te vangen en weer te boven te komen. 

En als het zover is, dan zien we elkaar hopelijk snel weer: bij de kapper, bij de sportvereniging of in een van onze vele horecagelegenheden. 

Warme groet,

Anno Wietze Hiemstra, burgemeester

Heeft u vragen over het coronavirus? Bel naar 0592-26 78 53 of mail naar corona@aaenhunze.nl.