Coronacrisis

  • Op werkdagen is het gemeentehuis geopend tussen 09.00 en 13.00 uur.
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt telefonisch een afspraak maken via nummer 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Kom alleen naar het afvalbrengstation als het nodig is en kom alleen! In verband met de extra maatregelen op het afvalbrengstation kan het zijn dat wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Column burgemeester: Welkome verruiming

Lees hier de meest recente column van onze burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

Gelukkig heeft de landelijk afname van het aantal besmette personen en de IC opnames doorgezet. Ook in Aa en Hunze is dat het geval. Om in voetbaltermen te spreken: we staan in het ‘linkerrijtje’ en dan ook nog heel hoog. Wij hebben relatief weinig mensen waar een besmetting met het coronavirus is vastgesteld en gelukkig geen bekende sterfgevallen. In die zin bevinden we ons in een bevoorrechte positie. Maar de crisis en de opgelegde beperkingen hebben ook in onze gemeente ontzettend grote gevolgen. Zo leven verschillende inwoners ongewild in een sociaal isolement. De prijs van alle beperkingen en maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken is hoog. Hoog op sociaal vlak, maar ook financieel-economisch. Bedrijven moesten noodgedwongen dicht of werden beperkt in hun bedrijfsvoering. Hoe langer het duurt, hoe groter ook daar de onrust. Houden we het nog vol? Kunnen we de rekeningen nog betalen? Heb ik straks m’n baan nog? Dit geeft zorgen voor zowel ondernemers als medewerkers.

Wat is het dan ook fijn dat de eerste versoepelingen van de maatregelen hebben plaatsgevonden. Dat bedrijven als kappers, schoonheidsspecialisten en rijschoolhouders weer open zijn, dat de kinderen weer naar school mogen en dat de verruiming voor de horeca per 1 juni is aangekondigd. Daar staat tegenover dat het heel zuur is voor die bedrijven waar openstelling nog langer op zich laat wachten. Gelukkig heeft het Kabinet aangekondigd dat er een extra ronde steunmaatregelen op komst is. Dat is fijn en hard nodig.   

Het grotendeels stopzetten van de samenleving gebeurde snel en relatief makkelijk. Het weer opstarten van de samenleving gebeurt stapsgewijs en met veel mitsen en maren. Dit levert onzekerheid en ontzettend veel vragen op. Vragen waarop nog niet altijd een antwoord is. Voor iedereen is het zoeken en de creativiteit is bij veel inwoners en bedrijven groot. Samen met de Veiligheidsregio werken we er hard aan om zo snel mogelijk op alle vragen een duidelijk antwoord te hebben. 

Dat verruiming mogelijk is hebben we gezamenlijk gerealiseerd door ons goed aan de maatregelen te houden. Hopelijk lukt het ook om nu met de verruimde maatregelen en een goede dosis gezond verstand de goede lijn voort te zetten en het virus onder controle te houden, zodat we snel meer verruiming tegemoet kunnen zien. Dat is waar iedereen naar verlangt.

Met warme groet,

Anno Wietze Hiemstra
Burgemeester