Coronacrisis

  • In verband met Pinksteren is het gemeentehuis maandag 1 juni gesloten. Op overige werkdagen is het gemeentehuis geopend tussen 09.00 en 13.00 uur.
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt telefonisch een afspraak maken via nummer 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Kom alleen naar het afvalbrengstation als het nodig is en kom alleen! In verband met de extra maatregelen op het afvalbrengstation kan het zijn dat wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Column burgemeester: Nog even volhouden

Lees hier de meest recente column van onze burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

Dat klinkt gemakkelijk: nog even volhouden. Dat was kort door de bocht de boodschap van premier Rutte op 21 april. Voor velen draaide deze boodschap toch wel uit op een teleurstelling. Er leek wat meer ruimte te kunnen komen, de IC opnames daalden en de verspreiding van het virus leek toch af te nemen. Toch is de verruiming van de maatregelen beperkt. Gelukkig kunnen de basisscholen na de meivakantie weer voorzichtig opstarten en komt er voor de (oudere) jeugd wat meer ruimte om te ontspannen en te sporten. De grootste teleurstelling zit natuurlijk bij het bedrijfsleven en bij het bezoeken van kwetsbare mensen dat nu in veel gevallen niet mogelijk is. 

En die teleurstelling is ook heel begrijpelijk. Iedereen hunkert weer naar meer vrijheid. We zijn niet gewend om te leven met van bovenaf opgelegde beperkingen. We missen dierbaren die we niet kunnen bezoeken en andersom missen kwetsbare mensen het persoonlijk contact, een knuffel of een hand op de schouder. Het is moeilijk voor veel mensen. Hartverwarmend zijn de vele ondersteunende initiatieven. Een hart onder de riem voor verzorgend personeel, of een persoonlijke groet. Heel belangrijk allemaal. Laten we ook zelfstandig wonende ouderen, zorgbehoeftigen of mensen met een beperkt sociaal netwerk niet vergeten. Stuur eens een kaartje, bel ze eens op of bedenk iets anders creatiefs zou ik u willen vragen.

Voor het bedrijfsleven is die teleurstelling natuurlijk ook heel begrijpelijk. Natuurlijk wil de horeca weer open, zeker met het prachtige weer van de afgelopen tijd. En natuurlijk willen de campings en de recreatieparken ook weer voorzichtig opstarten. Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst van hun onderneming of hun baan. En wat het belangrijkste is, dat hoor ik ook uit contacten met ondernemers is dat er behoefte is aan perspectief. Wanneer mogen we weer ‘iets’? Vele ondernemers zijn al hard aan het nadenken over aanpassingen om daarmee aan de ‘1,5 meter samenleving’ te kunnen voldoen. Dat is heel mooi en goed om te zien en we denken als gemeente daar ook graag bij mee. Het is belangrijk om voorbereid te zijn wanneer er toch een verdere verruiming komt. Ook zien we veel creativiteit bij ondernemers om binnen de mogelijkheden er het beste van te maken. Dat is top!

Het zijn lastige keuzes waar het kabinet voor staat. Graag gebruik ik daarvoor een citaat van premier Rutte uit zijn toespraak: “De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander”. Het zijn lastige keuzes, duivelse dilemma’s. Want ja wanneer doe je het goed? Voor nu zit er inderdaad -hoe moeilijk maar wel begrijpelijk- niets anders op dan nog even vol te houden. Het gaat de goede kant op, er is een beperkte verruiming, maar we zijn er nog niet. 

We moeten het samen doen. Samen hoop blijven houden. Samenwerken om straks voorbereid te zijn op de ‘1,5 meter samenleving’. Samen zorgen voor- en aandacht geven aan mensen in lastige posities. We moeten samen ‘nog even volhouden’!

Hartelijke groeten,

Anno Wietze Hiemstra, burgemeester

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra