Coronacrisis

  • In verband met Pinksteren is het gemeentehuis maandag 1 juni gesloten. Op overige werkdagen is het gemeentehuis geopend tussen 09.00 en 13.00 uur.
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt telefonisch een afspraak maken via nummer 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Kom alleen naar het afvalbrengstation als het nodig is en kom alleen! In verband met de extra maatregelen op het afvalbrengstation kan het zijn dat wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Column burgemeester: Corona blijft ons in de greep houden

Lees hier de meest recente column van onze burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

Normaal gesproken zou, met het paasweekend voor de deur, onze recreatiesector weer op gang komen. Alles gereed voor het nieuwe seizoen. Het komend weekend zou ook volledig in het teken staan van de bevrijding, dit jaar precies 75 jaar geleden. Tal van activiteiten waren op touw gezet. Hoe anders is het nu. We hebben nu enkele weken te maken met strenge beperkende maatregelen. We moeten vooral thuis blijven. Wat een contrast. 75 jaar vrijheid zou groots worden herdacht en gevierd. En vooral samen. Samen herdenken wat er gebeurd is, welke verliezen er zijn geleden. Maar ook samen de vrijheid vieren met voorstellingen, concerten en dorpsfeesten. Maar ‘samen’ in de letterlijke zin kan nu even niet. Het zal stil zijn in Aa en Hunze.

Het coronavirus is ook onze deur niet voorbij gegaan. Inmiddels zijn er ook in onze gemeente de eerste besmettingen vastgesteld. Op deze plaats aan hen natuurlijk beterschap gewenst! 
Het is een duidelijke boodschap: willen we het virus enigszins onder controle houden, dan zijn er maatregelen nodig. Maar tjonge, wat hebben die maatregelen een grote impact. Op ons als individuele inwoners, op het hele verenigingsleven dat tot stilstand is gekomen, maar vooral op onze ondernemers. Veel ondernemers moesten noodgedwongen dicht, anderen hebben dagelijks te maken met de gevolgen van de beperkingen. Er zijn compensaties, maar hoe dit precies gaat uitpakken en met welke gevolgen is nu nog niet te overzien. Uit gesprekken en contacten met ondernemers blijkt dat er grote zorgen zijn. Logisch ook, daarom zou ik u allen willen vragen: wees coulant voor onze ondernemers, gun ze zo mogelijk wat extra’s.

Voor andere groepen zoals de zorgmedewerkers zijn het juiste hele hectische tijden. Er komt veel op hun schouders terecht. De afgelopen tijd hebben we hen die werkzaam zijn in zorginstellingen en de mensen die er wonen een hart onder de riem willen steken met een bloemengroet. Symbolisch geldt dat natuurlijk voor iedereen die werkzaam is in de zorg of voor hen die noodgedwongen thuis zitten.

Het is ook fantastisch om te zien hoeveel lokale initiatieven er zijn voor mensen die dreigen te vereenzamen of die hulp nodig zijn. Helaas blijkt uit een belronde dat nog niet iedereen die je het gunt er gebruik van maakt. Daarom een oproep: maak gebruik van alle mogelijkheden die onder de noemer ‘naoberschap’ geboden worden!

Pasen is het feest van hoop en een nieuw begin. Hopelijk zal het ook nu in 2020 bewaarheid worden. Net zoals we dit jaar vieren dat Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden eindigde, zullen we vast en zeker ook deze crisis samen te boven komen. Hopelijk krijgen we het virus snel beheersbaar en kunnen we over niet al te lange tijd toch voorzichtig weer het normale leven oppakken. Voor nu wens ik u ondanks de omstandigheden een fijn paasweekend toe en let een beetje op elkaar!

Warme groet,

Anno Wietze Hiemstra, burgemeester