Coronacrisis

  • Op werkdagen is het gemeentehuis geopend tussen 09.00 en 13.00 uur. Op woensdag tot 15.00 uur en op donderdag ook tussen 16.00 en 19.00 uur.
  • U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
  • U kunt digitaal een afspraak maken of telefonisch via nummer 14 0592.
  • U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
  • Kom alleen naar het afvalbrengstation als het nodig is en kom alleen! In verband met de extra maatregelen op het afvalbrengstation kan het zijn dat wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.
  • Ben je ondernemer? Kijk dan op de Corona-pagina voor ondernemers.

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

Column burgemeester

Lees hier de nieuwste column van onze burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

Beste inwoners van Aa en Hunze, 

De zon schijnt weer. Letterlijk, want de afgelopen dagen was het prachtig weer en in de komende week staat ons mogelijk zelfs een eerste hittegolf te wachten. Maar de zon schijnt voor veel mensen ook figuurlijk weer. We kunnen elkaar weer ontmoeten, de terrassen zijn volop in gebruik en de toeristische sector is weer tot leven gekomen. Op 1 juli kunnen ook o.a. de sportscholen weer open en mogen we, zowel binnen als buiten, weer met een stuk meer mensen bij elkaar komen.. We krijgen lucht, de zware wolken die boven ons hoofd hingen zijn weggetrokken en de zon schijnt weer. 

De afgelopen maanden heeft corona het nieuws en eigenlijk de hele samenleving gedomineerd. Aa en Hunze heeft slechts een 10-tal besmettingen gekend. Dat is gelukkig heel laag. Terugkijkend op de afgelopen periode kunnen we concluderen dat het coronavirus in ons deel van het land en in onze gemeente nooit écht grip kreeg. Dat hebben we gezamenlijk voor elkaar gekregen en verdient een groot compliment. 

Nu de coronacijfers verbeteren, mag er ook steeds meer. En dat is de afgelopen tijd ook volop gebeurd. Restaurants zijn open, er mag weer gesport worden, campings en groepsaccommodaties mogen weer toeristen ontvangen. Al die versoepelingen zijn ook spannend. Zo staat het toerismeseizoen voor de deur. Je kunt nu al merken dat er veel toeristen zijn die Drenthe en Aa en Hunze aan het ontdekken zijn. Logisch, want ons gebied wordt vaak aangeprezen als dé regio om te ontdekken in eigen land. Dit is uiteraard fantastisch voor die bedrijven die de gevolgen van de coronamaatregelen goed hebben gevoeld. Maar toch lezen en horen we af en toe ook de vrees bij inwoners dat onze provincie straks overspoeld gaat worden met toeristen. Toch wil ik u enigszins geruststellen. Er wordt – ook in Drenthe – nauwkeurig in kaart gebracht hoe het staat met de verspreiding van het coronavirus. Die gegevens zorgen ervoor dat we pro-actief kunnen handelen om een tweede uitbraak te voorkomen of zo snel mogelijk in te dammen.

En om een tweede golf te voorkomen, is ook uw inzet nog steeds hard nodig. De versoepelingen zijn voor sommige mensen aanleiding om zich minder goed aan de regels te houden. Om het niet zo nauw te nemen met de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstand. Maar dat kunnen we ons simpelweg niet veroorloven. Ja, de maatregelen worden soepeler, maar de basisregels gelden nog steeds. En juist die zijn cruciaal. Want ik zou ook niets liever willen dan deze column eindigen met ‘het einde is in zicht’, maar dat is een valse belofte. We moeten namelijk met het virus leren leven en deze blijven bedwingen. Afgelopen tijd hebben we bewezen dat we dat kunnen als we dat samen ook willen. Daarom het advies om waakzaam te blijven. Blijf bij verkoudheid of griepklachten thuis en houd u aan de hygiënemaatregelen. En heeft u klachten? Via 0800-1202 kan iedereen met corona-achtige klachten een afspraak maken bij de GGD om getest te worden. Het nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00. Doe dat vooral, want er is genoeg testcapaciteit en zo krijgen we veel beter zicht op hoe het virus zich ontwikkelt. 

Ik begon mijn bijdrage met de constatering dat de zon (weer) schijnt. Zowel figuurlijk als letterlijk. Dat is fijn, we mogen genieten van het prachtige weer en de prachtige omgeving waarin we wonen, werken en recreëren. Van dingen die we weer kunnen doen die we lange tijd niet mochten doen. Ik zou zeggen: geniet, maar met mate. Bewust van de risico’s en de donkere wolken die er ook nog steeds zijn. Als we dat doen, dan hoop ik dat we een heel zonnige zomer tegemoet kunnen zien. 

Warme groet, 

Anno Wietze Hiemstra
burgemeester 

Ons coronamailadres en telefoonnummer zijn nog steeds actief en zullen dat voorlopig ook blijven. Dus heeft u coronagerelateerde vragen, dan kunt u die stellen via 0592-26 78 53 of corona@aaenhunze.nl. We doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.