Afvalbrengstation

Adres, openingstijden en regels van het afvalbrengstation.

Adres

Het afvalbrengstation (ABS) ligt aan de Spekstoep 27, 9461 AL te Gieten.

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 12.30 - 16.00 uur
Woensdag: 12.30 - 16.00 uur
Donderdag: 12.30 - 16.00 uur
Vrijdag: 12.30 - 16.00 uur
Zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

Afval kan zonder afspraak gebracht worden.

Groenweken najaar 2022

De groenweken in het najaar 2022 zijn van week 44 tot en met 46. Dat is vanaf dinsdag 1 november tot en met zaterdag 19 november.

Sluitdagen Afvalbrengstation 2022

15 april:               Goede Vrijdag
27 april:               Koningsdag
5 mei:                   Bevrijdingsdag
26 mei:                Hemelvaartsdag
27 mei:                Collectieve vrije dag
31 december:       Oudjaarsdag

Afvalpas

Het afvalbrengstation is alleen voor inwoners van Aa en Hunze. Als u afval inlevert, moet u uw afvalpas laten zien.

Kosten

Op het afvalbrengstation is een gratis veld en een betaalveld.

Op het gratis veld kunt u afval kwijt zoals:

 • Elektrische apparaten, zoals televisies, monitoren en andere apparaten met snoer.
 • Matrassen
 • Vlak glas, zoals spiegels, draadglas en glazen douchewanden
 • Flessen
 • Textiel
 • Asbest (voor aanmelden asbest klik hier)
 • Piepschuim (afkomstig van verpakkingsmateriaal)
 • Metalen
 • Papier en karton
 • Kadavers
 • Klein gevaarlijk afval (KGA)

Op het betaalveld kunt u afval kwijt zoals:

 • Grofvuil. Bij inlevering van zonnehemels, zonnebanken en TL-armaturen verzoeken wij u de lampen uit het product te halen. De lampen kunnen ook gratis worden ingeleverd op het KCA-depot op het afvalbrengstation. 
 • Hardplastic
 • Groenafval
 • Tuinhout
 • Diverse soorten bouwafval zoals gips, isolatiemateriaal en dakleer

Het betaalveld is alleen bereikbaar via een weegbrug. Met borden ziet u waar u welk afval kwijt kunt. Nadat u het afval heeft weggebracht, passeert u opnieuw de weegbrug. Deze weegbrug bepaalt het gewicht aan weggebracht afval. U ontvangt een weegbon met daarop de hoeveelheid afval en de datum. Er is een limiet voor de hoeveelheid afval die u op het betaalveld kosteloos kunt brengen. De limiet is 600 kilo per huishouden (afvalpas) per jaar (kalenderjaar). Brengt u meer dan 600 kilo afval per jaar? Dan betaalt u € 0,15 per kilo. Het verschuldigde bedrag kunt u in het weegkantoor per pin betalen.

Asbest

Als u asbest naar het afvalbrengstation wilt brengen moet u een melding doen. Dat moet ook voor op asbest lijkend materiaal (eterniet). Na deze melding ontvangt u een bevestiging. Met deze bevestiging kunt u verpakkingsmateriaal en waarschuwingsstickers asbest bij het afvalbrengstation halen. Meer informatie hierover staat op de pagina Slopen.

Op het afvalbrengstation moet u zelf, met twee personen, het verpakte asbest deponeren in de asbestcontainer. Om veiligheidsredenen mogen de medewerkers van het afvalbrengstation hier niet mee helpen.

Algemene regels ABS:

Toegang
Alleen met uw afvalpas heeft u toegang tot het ABS. Het ABS is alleen toegankelijk voor personenauto's en personenauto's met aanhanger. Alleen inwoners van de gemeente Aa en Hunze krijgen door middel van de afvalpas toegang tot het ABS. Op verzoek tonen van legitimatie is verplicht. Aanwijzingen van de medewerkers dienen opgevolgd te worden. Kinderen beneden de 10 jaar worden niet op het terrein toegelaten, behalve in het voertuig. Er worden niet meer dan 10 auto's tegelijk op het afvalbrengstation toegelaten.

Gemengde vracht
Heeft u afval voor zowel het gratis veld als het betaalveld, dan wordt u verzocht eerst naar het betaalveld te gaan. U kunt uw afval per vracht slechts op één afvalpas laten registreren. Probeer het afval zoveel mogelijk gescheiden op de aanhanger mee te nemen. Dan bent u sneller klaar op het afvalbrengstation;

Wegen
Uw vracht wordt op het betaalveld altijd in- en uitgewogen. Bij het wegen dient uw voertuig volledig op de weegbrug te staan. In- en uitwegen moet met dezelfde afvalpas. Bij niet in- en uitwegen met dezelfde afvalpas kan deze worden ingenomen. 

Kosten
U kunt tot maximaal 600 kilo afval per jaar gratis brengen. Brengt u meer? Dan betaalt u € 0,15 per kilo. Betalen kan alleen met pin. Contante betaling is om veiligheidsredenen niet mogelijk.

Hulp bij zware voorwerpen
Onze medewerkers mogen volgens de ARBO-regels niet zwaarder tillen dan 25 kilo. Heeft u zware voorwerpen? Dan moet u deze zelf, eventueel met twee personen, deponeren in de container.

Vragen? Bel met telefoonnummer 14 0592