Afvalbrengstation

Adres, openingstijden en regels van het afvalbrengstation.

Adres

Het afvalbrengstation (ABS) ligt aan de Spekstoep 27, 9461 AL te Gieten.

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 12.30 - 16.00 uur
Woensdag: 12.30 - 16.00 uur
Donderdag: 12.30 - 16.00 uur
Vrijdag: 12.30 - 16.00 uur
Zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

Afval kan zonder afspraak gebracht worden.

Takkenweken najaar 2021

In week 44, 45 en 46 zijn er weer Takkenweken. Tijdens de gratis takkenweken van 2 tot en met 20 november kunnen alle inwoners van de gemeente hun groenafval gratis brengen. Let op, er geldt een aparte route op het ABS tijdens de gratis takkenweek. Om toegant te krijgen tot het ABS is de afvalpas verplicht. 

Het groenafval wordt tijdens de gratis takkenweek niet gewogen. Biedt het gebrachte groenafval daarom in een aparte vracht aan op het ABS. Indien u toch meerdere soorten afval aanbiedt moet u rekening houden met het in en uitwegen en de normale route op het afval brengstation volgen.

Om misverstanden te voorkomen gelden de normale regels van het afval brengstation. Alleen personenauto met aanhanger worden toegelaten. Dus geen landbouwvoertuigen en vrachtwagens.

Het groenafval kan tijdens de reguliere openingstijden worden gebracht:

 • dinsdagmiddag tot en met vrijdagmiddag van 12:30 uur tot 16:00 uur
 • zaterdagochtend van 9:00 uur tot 12:00 uur
 • Op maandag is het ABS gesloten

 

 

Sluitingsdagen Afvalbrengstation 2021 

2 april: Goede vrijdag
27 april: Koningsdag
5 mei: Bevrijdingsdag
13 mei: Hemelvaartsdag
14 mei: Collectieve vrije dag
25 december: 1e Kerstdag
26 december: 2e Kerstdag
31 december: Collectieve vrije dag
1 januari 2022: Nieuwjaarsdag

Afvalpas

Het afvalbrengstation is alleen voor inwoners van Aa en Hunze. Als u afval inlevert, moet u uw afvalpas laten zien.

Kosten

Op het afvalbrengstation is een gratis veld en een betaalveld.

Op het gratis veld kunt u afval kwijt zoals:

 • Elektrische apparaten, zoals televisies, monitoren en andere apparaten met snoer.
 • Matrassen
 • Vlak glas, zoals spiegels, draadglas en glazen douchewanden
 • Flessen
 • Textiel
 • Asbest (voor aanmelden asbest klik hier)
 • Piepschuim
 • Metalen
 • Papier en karton
 • Kadavers
 • Klein gevaarlijk afval (KGA)

Op het betaalveld kunt u afval kwijt zoals:

 • Grofvuil
 • Hardplastic
 • Groenafval
 • Tuinhout
 • Diverse soorten bouwafval zoals gips en dakleer

Het betaalveld is alleen bereikbaar via een weegbrug. Met borden ziet u waar u welk afval kwijt kunt. Nadat u het afval heeft weggebracht, passeert u opnieuw de weegbrug. Deze weegbrug bepaalt het gewicht aan weggebracht afval. U ontvangt een weegbon met daarop de hoeveelheid afval en de datum. Er is een limiet voor de hoeveelheid afval die u op het betaalveld kosteloos kunt brengen. De limiet is 600 kilo per huishouden (afvalpas) per jaar (kalenderjaar). Brengt u meer dan 600 kilo afval per jaar? Dan betaalt u € 0,15 per kilo. Het verschuldigde bedrag kunt u in het weegkantoor per pin betalen.

Asbest

Als u asbest naar het afvalbrengstation wilt brengen moet u een melding doen. Dat moet ook voor op asbest lijkend materiaal (eterniet). Na deze melding ontvangt u een bevestiging. Met deze bevestiging kunt u verpakkingsmateriaal en waarschuwingsstickers asbest bij het afvalbrengstation halen. Meer informatie hierover staat op de pagina Slopen.

Op het afvalbrengstation moet u zelf, met twee personen, het verpakte asbest deponeren in de asbestcontainer. Om veiligheidsredenen mogen de medewerkers van het afvalbrengstation hier niet mee helpen.

Algemene regels ABS:

Toegang
Alleen met uw afvalpas heeft u toegang tot het ABS. Het ABS is alleen toegankelijk voor personenauto's en personenauto's met aanhanger. Alleen inwoners van de gemeente Aa en Hunze krijgen door middel van de afvalpas toegang tot het ABS. Op verzoek tonen van legitimatie is verplicht. Aanwijzingen van de medewerkers dienen opgevolgd te worden. Kinderen beneden de 10 jaar worden niet op het terrein toegelaten, behalve in het voertuig. Er worden niet meer dan 10 auto's tegelijk op het afvalbrengstation toegelaten.

Gemengde vracht
Heeft u afval voor zowel het gratis veld als het betaalveld, dan wordt u verzocht eerst naar het betaalveld te gaan. U kunt uw afval per vracht slechts op één afvalpas laten registreren. Probeer het afval zoveel mogelijk gescheiden op de aanhanger mee te nemen. Dan bent u sneller klaar op het afvalbrengstation;

Wegen
Uw vracht wordt op het betaalveld altijd in- en uitgewogen. Bij het wegen dient uw voertuig volledig op de weegbrug te staan. In- en uitwegen moet met dezelfde afvalpas. Bij niet in- en uitwegen met dezelfde afvalpas kan deze worden ingenomen. 

Kosten
U kunt tot maximaal 600 kilo afval per jaar gratis brengen. Brengt u meer? Dan betaalt u € 0,15 per kilo. Betalen kan alleen met pin. Contante betaling is om veiligheidsredenen niet mogelijk.

Hulp bij zware voorwerpen
Onze medewerkers mogen volgens de ARBO-regels niet zwaarder tillen dan 25 kilo. Heeft u zware voorwerpen? Dan moet u deze zelf, eventueel met twee personen, deponeren in de container.

Vragen? Bel met telefoonnummer 14 0592