Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022

De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 van de gemeente Aa en Hunze is binnen. In deze voorlopige uitslag is Gemeentebelangen de grootste partij in Aa en Hunze.

De partij behaalt 38,41 procent van de stemmen uit de gemeente. In 2018 behaalden zij nog 42,59 procent van de stemmen. De opkomst van stemgerechtigden in Aa en Hunze is  57 procent. Daarmee is het lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 (63%). 

Stemuitslag

Op de verkiezingsavond is de voorlopige zetelverdeling bekend gemaakt. De verdeling van de stemmen, op volgorde van lijstnummer:

- Gemeentebelangen gaat van 10 naar 9 zetels.
- VVD gaat van 4 naar 3 zetels.
- Partij van de Arbeid (P.v.d.A) blijft op 3 zetels.
- GroenLinks stijgt van 2 naar 3 zetels.
- Democraten 66 (D66) stijgt van 1 naar 2 zetels.
- CDA 1 zetel blijft op 1 zetel.

Op basis van voorkeurstemmen heeft er een aantal verschuivingen plaatsgevonden in de kandidatenlijsten van de deelnemende politieke partijen. Dit geldt voor de kandidatenlijsten van Gemeentebelangen, VVD, GroenLinks, PvdA en D66.  Alleen de lijst van het CDA bleef ongewijzigd. De voorkeursdrempel om verkozen te worden lag op 154 stemmen.

Vroegstemmen

Op maandag 14 en dinsdag 15 maart konden inwoners ook al naar de stembus op een aantal locaties in Aa en Hunze. Op die manier konden zij de drukte op de stembureaus vermijden. 7 procent van de kiesgerechtigden heeft hier gebruik van gemaakt.

Definitieve vaststelling

De definitieve vaststelling van de verkiezingsuitslag vindt plaats op 21 maart om 10.00 uur in de openbare digitale zitting van het hoofd en centraal stembureau in het gemeentehuis in Gieten. 

Bekijk hier de voorlopige vaststelling aantal stemmen.

Installatie verkozen raadsleden

De installatie van de leden van de gemeenteraad vindt plaats in de openbare raadsvergadering van 30 maart a.s. vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Gieten.
 

 

uitslag verkiezingen