Raadslid in Beeld: Jacco Fluks

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert. Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op? In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. Deze week: Jacco Fluks (VVD).

Waarom bent u raadslid geworden?

Na verschillende jaren als voorzitter/bestuurslid van de VVD de kandidatenlijst te hebben georganiseerd, wilde ik het deze keer als kandidaat proberen.  Met vrijwilligerswerk heb ik altijd geprobeerd een bijdrage te leveren aan mijn dorp en gemeente. Raadslid worden leek mij daarin de overtreffende trap. 

Welke politieke onderwerpen interesseren u het meest en waarom?

Ik begon vol enthousiasme als raadslid toen in Den Haag het stikstofdossier op tafel kwam. Ook al hebben we hier lokaal weinig invloed op, het ligt als een baksteen op mijn maag als lokaal raadslid. Ik kan mij totaal niet vinden in de plannen die voorliggen en maak mij hierover grote zorgen. Binnen Aa en Hunze vind ik het als kersvers raadslid nog moeilijk een keuze te maken in de verschillende onderwerpen. Als bedrijfsadministrateur heb ik interesse in financiën, economie en de organisatie. Ik merk dat ik andere onderwerpen als zorg/welzijn, leefbaarheid en wonen met groeiende interesse tot mij neem. 

Wat betekend deze plek voor u ?

De foto is gemaakt tijdens de opbouw van de meerkamp in de Roldermarktweek. Een paar dagen later op de marktdag stonden er meer dan 125 paarden langs de Brink en vierden we eindelijk weer een geslaagde en gezellige Roldermarkt. Het deed mij denken aan de tijd waarin ik als klein jochie heel vroeg op mijn fietsje naar de Brink ging om te kijken bij de schapen, kippen, paarden en andere dieren op de markt. Ook het handjeklappen waar ik toen zo van onder de indruk was, was dit jaar weer te zien in de Ebbingetent. Het voelde als een ouderwetse Roldemarkt. Naast de jaarmarkt heb ik ook aan andere evenementen meegeholpen op of aan de Brink, waar ik met veel plezier terug denk. Na jaren te hebben gereisd en gewerkt in het buitenland, was een ding altijd duidelijk: “Ik kom altied weerum naor Raol.” Ik kon mijn geluk niet op toen ik destijds de kans kreeg een huisje aan de Grote Brink te kopen. En sindsdien is de Grote Brink van Rolde letterlijk en figuurlijk de plek waar ik thuis kom.

Noem een leuk feitje over uzelf die een beeld geeft van wie u bent

Als vrijwilliger bij het Huus van de Taol ben ik bezig met het Drents als streektaal. Samen met Klein Orkest Rolde maken we jaarlijks een kerstvoorstelling, waarvoor ik een Drents kerstverhaal schrijf en Klein Orkest de muzikale omlijsting verzorgt. Verder maak ik wekelijks bij Radio Aa en Hunze het streektaalradioprogramma “Dialect Direct.” 

Wat hoopt u nog te bereiken als raadslid voor Aa en Hunze?

Mijn campagneslogan was: “Gien geknooi, we hold Aa en Hunze mooi, maor wat beter kan moew met an de gang!” en dus hoop ik dat we in de raad op constructieve wijze Aa en Hunze mooi kunnen laten waar het mooi is en mooier maken waar nodig. Een belangrijk doel voor mijzelf is er voor te zorgen dat starters op de woningmarkt in de dorpen kunnen blijven wonen waar ze graag willen wonen.

 

jacco