Wethouder Heijerman hangt eerste van 700 vogelhuisjes op

Om eikenprocessierupsen in 2020 op een natuurlijke manier te bestrijden, stelde de gemeente 700 vogelhuisjes ter beschikking. Wethouder Henk Heijerman hing het eerste huisje op: “Een nieuwe woning in Aa en Hunze voor een specifieke doelgroep.”

De vogelhuisjes zijn inmiddels allemaal vergeven. Heijerman hing het eerste huisje pal voor de ingang van het gemeentehuis. Vogels, met name mezen en spreeuwen, eten eikenprocessierupsen en zijn daarmee een deel van de oplossing. Van sommigen mezen is bekend dat zij hun broedgedrag al beginnen af te stemmen op de massale aanwezigheid van de eikenprocessierupsen.

Massale belangstelling

Heijerman is blij met de massale belangstelling voor de huisjes: “We kunnen terugkijken op een geslaagde actie. De huisjes waren in mum van tijd vergeven. Hopelijk trekken we meer vogels naar onze gemeente die ervoor zorgen dat de overlast van de eikenprocessierups binnen de perken blijft. De start is er in ieder geval!” 

De inwoners die een vogelhuisje hebben aangevraagd krijgen z.s.m. bericht. Volgend jaar evalueert de gemeente de actie. Heijerman: “In het voorjaar en de zomer van 2020 gaan we de hoeveelheid eikenprocessierupsen wederom goed monitoren. Dan bepalen we of en hoe de actie een vervolg moet krijgen.”  
 

Henk Heijerman hangt vogelhuisje op

Wethouder Henk Heijerman hing het eerste vogelhuisje voor de ingang van het gemeentehuis