Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis zijn de openingstijden van het gemeentehuis gewijzigd. 

•    Het gemeentehuis is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 en 12:00 uur. 
•    U kunt alleen nog op afspraak komen. Een paspoort of rijbewijs ophalen kan wel zonder afspraak. 
•    U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 14 0592.
•    U kunt ons wel bellen en mailen. Veel zaken zijn online te regelen.
•    Het afvalbrengstation is open op de reguliere tijden. De Gratis Compostdag gaat niet door. 

Lees onze laatste updates over de coronacrisis.

‘Uitblazingskom Duunsche Landen’ tiende aardkundig monument in Drenthe

Op donderdag 17 oktober onthulde wethouder Henk Heijerman, samen met kinderen van OBS De Eshoek en OBS De Kameleon, het monument.

De uitblazingskom ‘Duunsche Landen’ in het Hunzedal bij Annen is het tiende aardkundig monument in Drenthe. 

‘Duunsche Landen’

De uitblazingskom ‘Duunsche Landen’ is de grootste van Drenthe, met een doorsnede van ruim één kilometer. De kom is met name ontstaan door windwerking tijdens de laatste ijstijd. Daarna is de kom opgevuld met veen, dat vervolgens verdwenen is door ontginning en ontwatering. Met het blote oog is de kom moeilijk te zien, maar de opgewaaide rug aan de oostzijde is wel goed zichtbaar. De uitblazingskom ligt in het Hunzedal en is een van de vijfentachtig hotspots in Geopark De Hondsrug. Wethouder Henk Heijerman: “Wij zijn erg blij dat de Duunsche Landen officieel erkend wordt als Aardkundig Monument, zodat meer mensen zich realiseren hoe bijzonder het eigenlijk is waar ze doorheen wandelen of fietsen.”

Bloeiende natuur

Het gebied eromheen is een boeiend natuurlijk landschap waar diverse dier- en plantensoorten te vinden zijn, zoals dassen, bevers, grasklokjes en muizenoor. De WMD wint drinkwater in het gebied en zorgt samen met Het Drentse Landschap voor het beheer. Dat doen ze onder andere door begrazing van het grasland door runderen.

Aardkundige monumenten 

Aardkundige Monumenten zijn onderdelen van het landschap die ons iets vertellen over de ontstaanswijze (door ijs, wind en water) van het gebied. Door het aanwijzen en onthullen van deze monumenten wil de provincie iedereen kennis laten maken met de rijke geschiedenis van de ondergrond in Drenthe. Het aardkundig monument ‘Duunsche Landen’ is tot stand gekomen met medewerking en bijdragen van gemeente Aa en Hunze, WMD Drinkwater, Het Drentse Landschap, Recreatieschap Drenthe, De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Landschapsbeheer Drenthe en provincie Drenthe.