GFT-afval: snel duurzaam

Gemakkelijk bijdragen aan een duurzame verwerking van afval? Doe dan het groente-, fruit- en tuinafval in de gft-bak.

Als iedereen zijn gft-afval bij het restafval zou doen, zouden er namelijk minimaal twee nieuwe afvalenergiecentrales in Nederland nodig zijn. Bovendien kan van het GFT-afval compost en biogas worden gemaakt. 

Wat mag er wel in de gft-bak?

Er mag véél in de GFT-bak. Denk aan speciale composteerbare gft-inzamelzakken, papier dat gebruikt is om organische resten op te vegen, strooisel van kleine knaagdieren, diervoer, groente-, fruit- en snijresten en schillen, aardappelen, brood, pasta, gekookte en ongekookte etensresten, zuivelproducten, ei-, vis- en vleesresten (inclusief eierschalen, botjes en graten), jus en bakvet (mits gestold), notendoppen, mosselschelpen, koffiedik (met papieren filter) en thee (zonder zakje) mogen in de gft-bak. Snacks als koekjes, chocolade, pitten en noten mogen er ook in. 

Wat mag er niet in de GFT-bak?

Om goed te scheiden zijn er ook zaken die dan níet in de GFT-bak kunnen. Dit zijn bijvoorbeeld theezakjes, bioplastic of composteerbaar plastic, stofzuigerzakken kaaskorsten, frituurvet en olie, bamboe rietjes, luiers, haren, pluizen, luiers, kurk, textiel en grote stukken papier of karton. U mag wel wat krantenpapier op de bodem leggen om uw bak schoon te houden en om te voorkomen dat het afval vastvriest. 

Hoe zit het met tuinafval? 

Houd als vuistregel aan dat alleen het groenafval dat je met een snoeischaar kunt doorknippen in de bak mag. Is het niet door te knippen? Breng het dan naar het afvalbrengstation. Ook zand, grind, klei, bloem- en plantenpotten, kunstmest en timmerhout horen niet thuis in de GFT-bak. 
Grover tuinafval kan naar het afvalbrengstation worden gebracht. U kunt jaarlijks maximaal 600 kilo per huishouden gratis inleveren Tevens kunt u in de takkenweken uw tuinafval gratis naar het afvalbrengstation in Gieten brengen en in de herfst worden op verschillende locaties bladbakken geplaatst.