Culturele monumentendag zaterdag 11 september 2021

Wethouder Henk Heijerman opent om 10.00 uur, voor het gemeentehuis in Gieten, de expositie ‘Fotografeer je monument’.

OPENING:
Wethouder Henk Heijerman opent om 10.00 uur, voor het gemeentehuis in Gieten, de expositie ‘Fotografeer je monument’. Onder leiding van de fotografen Sonja de Ridder en Ester Kroezenga fotografeerden bijna 100 leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 van OBS de Dobbe uit Gasselte, OBS de Kameleon uit Eexterveen en SWS Oostermoer uit Gieterveen 3 monumenten in hun omgeving. Ook mochten we van enkele inwoners van Aa en Hunze foto’s ontvangen. Deze worden ook geëxposeerd. Wees welkom bij de opening van de expositie aan de voorkant van het gemeentehuis aan de Spiekersteeg 1 in Gieten. 

Boerderij
Hagenend 2, Anderen

Kerk Annerveenschekanaal
Greveling 117, Annerveenschekanaal

Brugwachterswoning
Semsstraat 24, Eexterveenschekanaal

Het Witte Kerkje van Gasselte
Dorpsstraat 5, Gasselte

Molen De Juffer Gasselternijveen
Hunzelaan 1 A, Gasselternijveen

Keuterij (kleine boerderij)
Oudemolenseweg 1, Gasteren

Dorpskerk Gieten
Brink 8, Gieten

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september is er in de Dorpskerk van Gieten een expositie te zien van beelden in natuursteen en brons en van schilderijen. De kunstwerken zijn gemaakt door Ria Tönis, beeldhouwer en kunstschilder uit Gieten.
Ria begon met beeldhouwen in 2008. Zij heeft een voorkeur voor het maken van gestileerde beelden, met natuurlijke organische vormen. Brons, Belgisch hardsteen, marmer, albast serpentijn, maar ook hout en brokken steen bewerkt ze tot beelden.
In haar schilderijen probeert Ria vooral sfeer en beleving over te brengen. Haar schilderijen zijn veelal figuratief en impressionistisch met heldere vrolijke kleuren. In haar woonplaats Gieten beschikt ze over een eigen atelier en werkplaats voor haar beelden en schilderijen.
De Culturele Commissie van de Dorpskerk Gieten en de kunstenaar heten u van harte welkom op zaterdag 11 september, de kerk is open van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis.


Molen "De Eendracht" Gieterveen
Broek 62, Gieterveen

’t Kleine Kerkje Gieterveen
Broek 2, Gieterveen

Protestantse Kerk Grolloo-Schoonloo
Hoofdstraat 19, Grolloo

Jacobuskerk Rolde
Kerkbrink 5, Rolde

Activiteiten:
Het Witte Kerkje van Gasselte
Dorpsstraat 5, Gasselte


Het Witte Kerkje in Gasselte is de hele dag open voor bezichtiging. De kerk is een historisch monument en bestaat al een paar eeuwen. Er zijn daarvan nog enkele details zichtbaar en rond de kerk is de historische begraafplaats. Tijdens de Open Monumenten Dag, oftewel de Culturele Monumenten Dag, is er een bijzondere expositie van textielkunstenares Gerda van Laatum-Marree met mooie quilts. Gerda overleed in 2014. Ze stond bekend als textielkunstenares, maakte haar eigen unieke ontwerpen en was een expert in kleurencombinaties.  Na een creatief beroepsleven is Gerda in 1995 begonnen met quilten. Ze was meteen gegrepen door de vele mogelijkheden die deze hobby bood. In de jaren na 1995 werd ze steeds bedrevener in het ontwerpen en maken van quilts, zoals te zien is op de expositie.  Veel van haar werken, zelfs grote quilts, zijn met de hand gemaakt. Bovendien zijn er ook quilts, die machinaal worden vervaardigd. Gerda's echtgenoot Jacobus van Laatum, zal regelmatig in de kerk aanwezig zijn om een toelichting te geven op de quilts in de expositie. 

Vrienden die de tentoonstelling helpen inrichten, zorgen ervoor dat alle quilts tot hun recht komen. De kerk is open van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Culturele Monumentendag_Advertentie 11_210906 (002)