Campagne van start om AED’s en burgerhulpverleners in kaart te brengen

Aa en Hunze heeft het goed voor elkaar!

De cruciale tijd bij een hartstilstand is zes minuten. Hoe sneller iemand wordt gereanimeerd, hoe groter de kans is op leven én leven met minimale schade. Stichting Hartveilig Drenthe en Vereniging Drentse Gemeenten starten een campagne waarin ze aandacht vragen voor het belang van een sluitend netwerk van AED's en burgerhulpverleners in Drenthe. Iedere inwoner kan hieraan bijdragen, bijvoorbeeld door een bestaande AED aan de buitenkant van het pand op te hangen of door zichzelf te registreren als burgerhulpverlener.

Zes-minuten-zones

Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen zes minuten bij een slachtoffer aan te komen. Een burgerhulpverlener kan in die kritieke minuten de eerste hulp opstarten. Het is dan van belang dat alle AED’s aan de buitenkant van een pand hangen, geregistreerd zijn en dat gekwalificeerde burgerhulpverleners in beeld zijn.

Noaberschap staat centraal

In de campagne staat “naoberschap” centraal. Zorgen voor elkaar. Wie kan reanimeren, kan een leven redden. Kan een ander reanimeren, dan kan hij of zij mogelijk ook jouw leven redden. Bovendien helpen we elkaar door een AED aan de buitenkant van het pand te hangen. Op deze manier is het dag en nacht, voor iedereen, beschikbaar.

Dekkend netwerk

In Aa en Hunze hebben we het goed voor elkaar! Er is een dekkend netwerk, wat betekent dat er in de buurt van elk dorp een AED beschikbaar is. Er zijn zo’n 70 AED’s in Aa en Hunze, waarvan 8 (nog) niet 24 uur beschikbaar zijn en 8 die (nog) niet 24 uur beschikbaar zijn. Het aantal burgerhulpverleners ligt tussen 650-700 mensen. Het percentage burgerhulpverleners waar naar gestreefd wordt is 2,5%. In Aa en Hunze is dit ongeveer 3%. Wethouder Bas Luinge is blij met zo veel AED’s en burgerhulpverleners: “Als voormalig brandweerman heb ik gezien hoe belangrijk de eerste momenten van het reanimeren zijn. Daarom is het fijn om te weten dat er in Aa en Hunze een dekkend netwerk is, zodat hopelijk voor iedereen die dat nodig heeft de hulp op tijd komt!”

Ook lopen er in een aantal dorpen nog initiatieven om een AED aan te schadden en te plaatsen. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over AED’s of over hoe je burgerhulpverlener wordt? Kijk dan op www.hartveiligdrenthe.nl. 

Bas AED
Wethouder Bas Luinge bij de 24/7 beschikbare AED bij het gemeentehuis.