E-waste Race in de gemeente Aa en Hunze en Borger-Odoorn van start!

Op maandag 31 augustus gaf Wethouder Bas Luinge het startsein voor de E-waste Race op het schoolplein van OBS De Dobbe in Gasselte.

Kinderen van verschillende basisscholen zamelen zoveel mogelijk oude elektrische apparaten in en strijden zo tegen elkaar voor de hoofdprijs: een schoolreisje naar NEMO Science Museum in Amsterdam.

De E-waste Race loopt tot en met vrijdag 25 september. In totaal nemen tien teams van tien basisscholen het tegen elkaar op om in vier weken tijd zoveel mogelijk klein elektronisch afval (ook wel e-waste) in te zamelen. De school die de meeste afgedankte apparaten inzamelt, wint een prachtige schoolreis voor de hele klas! Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk! 

De afgedankte elektronische apparaten kunnen worden aangemeld via de website www.ewasterace.nl, waarna de schoolkinderen de apparaten gratis bij de deur komen ophalen. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de geldende regels van het RIVM omtrent corona. 

Sociale en duurzame verwerking AEEA

De apparaten worden bij Virol E-waste in Midwolda verwerkt door langdurig werklozen, vroeg schoolverlaters en inburgeraars. Middels de verwerking van deze afgedankte apparaten worden ze opgeleid en stromen ze uiteindelijk door naar een betaalde baan op de arbeidsmarkt. De gedemonteerde stromen worden ingezet als grondstoffen voor nieuwe producten. De Virol E-waste Academy leidde in de afgelopen twee jaar hiermee 60 mensen op die doorstroomden naar een betaalde baan.

Alleen maar winnaars

Eigenlijk komt iedereen hier als winnaar uit de bus. Bewoners uit de gemeente kunnen hun afgedankte apparaten op een verantwoorde manier kwijt, de apparaten vinden hun weg weer in de circulaire economie als grondstof, mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken keren terug op de arbeidsmarkt en de kinderen die kunnen een hele gave schoolreis winnen.

Oproep! 

De gemeente Aa en Hunze en  Borger-Odoorn vragen alle inwoners van hun gemeente om een bijdrage te leveren. Lever jullie oude en afgedankte apparaten in bij één van de deelnemende scholen; Openbare basisschool Ekkelhof in Drouwen, Openbare basisschool De Linderakkers in Valthe, Openbare basisschool De Aanloop in Valthermond, Openbare basisschool De Westhoek in 2e Exloërmond, Christelijke basisschool De Wegwijzer in 2e Exloërmond, Christelijke basisschool De Klister in Nieuw-Buinen, Openbare basisschool De Meander v.h. Burg. Grollemanschool in Borger,  Openbare basisschool Montessorischool in Borger, OBS De Dobbe in Gasselte en C.D.S. 't Kompas in Gasselternijveen. 

De E-waste race is een initiatief van de Weee Nederland in samenwerking met Virol en de gemeente Aa en Hunze en Borger-Odoorn.