Column burgemeester: van sprint naar marathon

Lees hier het meest recente persoonlijke bericht van onze burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

Beste inwoners,

Op 12 september 2019 werd ik burgemeester van onze mooie gemeente. Het voelt inmiddels als veel langer geleden. Ik weet nog goed dat iemand me op de dag van mijn installatie influisterde: “Aa en Hunze is een prachtige gemeente, waar eigenlijk weinig gekke dingen gebeuren.” Na ongeveer een jaar kan ik met vrij veel zekerheid vaststellen dat ongeveer de helft van die zin klopt. Want wat een jaar is het geweest!

Na een paar enerverende eerste maanden die in het teken stonden van mijn kennismaking, de gebeurtenissen rondom ’t Ruige Veld en de situatie rondom Camping Anloo stond de wereld vanaf halverwege maart helemáál op zijn kop, toen het coronavirus ook in Nederland zijn intrede deed. Het was het begin van een zware periode. Met een kolossale gezamenlijke inspanning, ook in ónze gemeente, wisten we het coronavirus grotendeels onder controle te krijgen.

Het virus kreeg, mede door onze gezamenlijke inspanningen, in Aa en Hunze nooit écht voet aan de grond. Zelfs niet in de zomerperiode, toen Drenthe overspoeld werd door toeristen. Dat is voor een groot deel te danken aan het feit dat campings, horecazaken en winkels zich over het algemeen goed aan de maatregelen hielden, hoe lastig dat soms ook was. Dat verdient ontzettend veel lof! Hopelijk hebben veel toeristen de schoonheid van onze provincie gezien en komen ze weer terug.

De maatregelen die nodig waren en zijn in het belang van de volksgezondheid hebben ook hun keerzijde. Oudere mensen kunnen hun jongere familieleden niet zien, handen niet meer worden geschud, omhelzingen niet worden gegeven. De afgelopen maanden is er minder getrouwd, we maken een historische economische krimp mee en zien ons leven op veel manieren veranderen. De coronaperiode brengt gelukkig ook mooie dingen. Zoals de saamhorigheid in onze dorpen: initiatieven om de meer kwetsbare mensen te ondersteunen en te helpen schoten als paddenstoelen uit de grond. Dat maakt me als burgemeester ontzettend trots. 

Inmiddels zijn we in een andere fase beland die nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. We hebben inmiddels beter zicht op hoe het coronavirus zich verspreidt, zodat er bij brandhaarden sneller ingegrepen kan worden. Het adagio ‘testen, testen, testen’ wordt door veel mensen serieus genomen. Zo serieus zelfs dat het nu ontzettend druk is bij teststraten en in laboratoria. Daarom wil ik u dringend vragen om u alleen te laten testen als u klachten heeft die bij het coronavirus passen. Tegelijkertijd druk ik u op het hart: áls u last heeft van klachten die bij het coronavirus passen, laat u dan altijd testen! Alleen op deze manier kunnen we ontwikkelingen goed in de gaten houden en waar nodig snel ingrijpen.

Wat corona betreft zijn we van sprint naar een marathon gegaan en dat is soms erg lastig. De 1,5 meter afstand - zo belangrijk in het tegengaan van het virus - komt steeds vaker onder druk te staan. Zelfs ministers maken daarin fouten. De komende maanden worden wat dat betreft spannend. Kinderen zitten weer in de schoolbanken, sportcompetities gaan van start en er komen traditionele gezelligheidsfeesten aan. Toch blijf ik benadrukken: het is belangrijk dat we ons best blijven doen. Andere landen - en zelfs andere gebieden in Nederland - laten zien dat onoplettendheid en onachtzaamheid het virus kunnen helpen snel weer op te laaien. En het is in het belang én een taak van ons allen om dat niet te laten gebeuren.

Ik hoop dat ik rond 12 september 2021 opnieuw een column schrijf, een column waarin ik terugblik op mijn tweede jaar als burgemeester. Dat jaar mag van mij een stukje minder intens worden dan het eerste. Maar bovenal hoop ik dat de pandemie dan niet meer is dan een heftige herinnering uit het verleden. Voor nu is het nog koffiedik kijken, maar ook een burgemeester mag dromen, nietwaar?

Warme groet,
Anno Wietze Hiemstra
burgemeester