Albrechttunnel Gieten krijgt muurschildering

Jongeren uit Aa en Hunze zijn tot en met 8 oktober samen met graffiti artiest Richard van Rijswijk bezig om de Albrechttunnel in Gieten voorzien van een muurschildering. Wethouder Kiena ten Brink ging even kijken en mocht ook een stukje van de muurschildering inkleuren.

Ontwerpen van jongeren

De muurschilderingen zijn bedacht door jongeren uit Gieten en omstreken. Onder begeleiding van de jongerenwerkers van Impuls en een graffiti artiest is een groepje jongeren in 2021 aan de slag gegaan met het maken van ontwerpen voor de muurschildering. Uiteindelijk zijn er 2 ontwerpen gekozen die de komende weken op de muren van de tunnel worden aangebracht: 
•    De ‘muur van lokale herkenbaarheid’. De tunnel werd vroeger en nog steeds gebruikt als verbinding tussen Eext en Gieten. Er is daarom gekozen voor herkenbaarheden van zowel Gieten als Eext. Denk aan: De Hazewind molen, Hazewind honden (Gieten), Zwanemeer, Eexterossen, Hunebedden, het platteland etc.
•    De ‘muur van verbinding en diversiteit’. Verbinding heeft in deze een dubbele betekenis. Enerzijds de sociale verbinding tussen mensen, anderzijds de verbinding die de tunnel biedt tussen Gieten en Eext, het zwembad Zwanemeer en de camping. Diversiteit is momenteel een veelbesproken woord in onze samenleving. Rekening houden met diverse typen mensen en streven naar een maatschappij waarin niemand wordt uitgesloten zijn daarin de uitgangspunten. Dit is precies wat de jongeren in de muurschildering willen laten zien. Een mooi detail is de afbeelding van Harry Muskee. Een van de bekendste figuren in de historie van de gemeente Aa en Hunze. Daarmee een leuke bezienswaardigheid voor de gebruikers van de tunnel.

Verzoek 

De muren van de Albrechttunnel worden regelmatig voorzien van (aanstootgevende) en onsamenhangende teksten. De gemeente kreeg het verzoek van inwoners om deze grafittiteksten te verwijderen. Naar aanleiding van dit verzoek is het idee ontstaan om de muren te voorzien van een muurschildering die is ontworpen en uitgevoerd door jongeren. Hiermee hoopt de gemeente dat ongewenste teksten niet meer op de muur worden aangebracht.