Week van de (Digitale) toegankelijkheid

De week van 4 oktober tot en met 8 oktober staat in het teken van toegankelijkheid. Dit jaar staat het thema ‘Digitale toegankelijkheid’ centraal.

Wat is digitale toegankelijkheid 

Iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. Gebruikmaken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden hoort daar natuurlijk bij. Juist daarom is het belangrijk dat digitale dienstverlening toegankelijk is voor iedereen. Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volledig gebruik kunnen maken van websites en apps. Sommige inwoners kunnen moeilijk gebruikmaken van deze digitale mogelijkheden. Denk hierbij aan mensen die blind of slechtziend, kleurend blind en of laaggeletterd zijn. 

Inclusieve samenleving

Een inclusieve samenleving is een samenleving waar iedereen tot zijn recht kan komen. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, gender, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft. Iedereen neemt op een gelijkwaardige manier deel aan de maatschappij. Mensen worden aangesproken op hun mogelijkheden, niet op hun beperkingen. Meedoen moet voor iedereen mogelijk zijn! Dus ook voor alle inwoners in Aa en de Hunze. 

Toegankelijk Aa en Hunze

In de gemeente Aa en Hunze is er een werkgroep ‘Toegankelijkheid’, bestaande uit ervaringsdeskundigen en professionals. Deze werkgroep denkt mee over hoe we Aa en Hunze voor iedereen toegankelijk kunnen maken en houden. Zo houden ze zich bezig met  verschillende thema’s m.b.t. de gemeentelijke toegankelijkheid. Een van deze thema’s  is ‘kennis en informatie’, waaronder de digitale toegankelijkheid van de gemeentelijke website. Mensen met een beperking lopen tegen andere dingen aan dan mensen zonder beperking. Daarom zijn de ervaringen vanuit de werkgroep belangrijk voor ons!

Help mee!

Heeft u uit eigen ervaring voorstellen of ideeën om de gemeente Aa en Hunze toegankelijker te maken? Deel deze dan met ons! Dit kan door te mailen naar toegankelijkheid@aaenhunze.nl