Column burgemeester: 'voor elkaar'

Lees hier de meest recente column van onze burgemeester, Anno Wietze Hiemstra

Beste inwoners, 

Ik maak mij net als velen van u zorgen. Het aantal besmettingen met corona stijgt fors. Ook in onze gemeente. Waar het virus in het voorjaar nooit écht voet aan de grond kreeg in Aa en Hunze, zien we dat de besmettingen ook hier nu snel oplopen. 

Voor de meeste jongeren vallen de gevolgen in de meeste gevallen relatief mee. Voor kwetsbare mensen zijn dit echter ontzettend vervelende en onzekere tijden omdat de gevolgen voor hen vaak veel groter zijn. Daar komt bij dat de laatste onderzoeken laten zien dat juist jongeren heel besmettelijk zijn voor anderen. Dus mijn dringende oproep juist ook aan jongeren: pak jullie verantwoordelijkheid en houd je aan de maatregelen. Ik weet dat jullie dat heel goed kunnen.
We hebben inmiddels gezien dat kwetsbare groepen niet buiten schot blijven. Er zijn ook al besmettingen geconstateerd bij zorginstellingen. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het de bewoners zelf én voor het personeel en de families.

Het kabinet en Veiligheidsregio Drenthe hebben aanvullende maatregelen afgekondigd. Die regels zijn er niet voor niets. Ze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten tot een minimum te beperken, één van de lastigste maar ook meest effectieve manieren om besmetting te voorkomen en te beperken. 

Ik zou u willen vragen om u aan de maatregelen te (blijven) houden. Vermijd drukte en ga niet met groepen bij elkaar zitten. Even geen feestjes. Hoe moeilijk ook, maar doe dat echt even niet. Houd u ook aan de basismaatregelen: houd minstens 1,5 meter afstand, was uw handen, nies en kuch in uw elleboog. En draag een mondkapje op openbare plekken. 

Voor ondernemers, verenigingen, de culturele sector, evenementenorganisatoren en alle anderen die net weer een beetje konden opstarten zijn de nieuwe maatregelen een nieuwe klap. Bijzonder vervelend en hopelijk duurt het allemaal niet te lang. Want wat vooral nodig is, is perspectief en een antwoord op onze vragen. Wanneer is er een vaccin? Welke maatregelen zijn echt effectief? Krijgen ondernemers en anderen de steun die nodig is om door de crisis te komen? Wanneer kunnen we ons gebruikelijke sociale leven weer oppakken? Allemaal vragen waar nog geen antwoord op te geven is. 

Inmiddels is corona geen ‘ver van ons bed show’ meer. Iedereen kent inmiddels wel iemand die besmet is. Daarmee komt het dichtbij. Daarbij heeft het geen zin om met de vinger te wijzen. Het heeft wel zin om je zoveel mogelijk aan de regels te houden en het gezonde verstand te gebruiken. Hopelijk lukt het ons dan om ook in Aa en Hunze het aantal besmettingen weer te laten dalen.

Warme groet,

Anno Wietze Hiemstra
Burgemeester Aa en Hunze