Aa en Hunze vraagt aandacht voor kleur

Drenthe staat in de week van 6 tot 13 oktober 2018 weer stil bij de sociale acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) tijdens de Regenboogweek. Ook de gemeente Aa en Hunze staat stil bij deze week en wil dit graag uitdragen door symbolisch de Regenboogvlag te hijsen op Coming-out dag 11 oktober 2018.

Sinds 2016 is Drenthe ‘regenboogprovincie’. Dat houdt in dat onze provincie zich sterk maakt voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Want iedereen telt mee in de Drentse samenleving. 

Inmiddels zijn er ook allerlei gemeenten ‘regenbooggemeente’, zo ook de gemeente Aa en Hunze. Vanuit de regenboogprovincie en -gemeentes is in 2017 een regenboogweek geïntroduceerd in Drenthe. Deze week duurt dit jaar van 6 tot en met 13 oktober 2018, waarbij verschillende projecten en organisaties stilstaan bij de sociale acceptatie van LHTB. Thema’s als diversiteit, weerbaarheid en sociale acceptatie komen rijk aan bod in de provincie. 

Regenboogvlag hijsen

Op 11 oktober 2018 zal de regenboogvlag worden gehesen bij het gemeentehuis in Gieten. Hiermee wordt aandacht gevraagd aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. 

Bibliotheek in Gieten

Net als in 2017 richt de bibliotheek in Gieten in de week van 7 t/m 14 oktober een ‘Regenboogtafel’ in met boeken voor kinderen en volwassenen met als thema veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT’ers. 

Iedereen voetbalt mee

Tijdens de Drentse Regenboogweek is ook aandacht aan de acceptatie van LHBT’ers binnen de sport en met name het voetbal. Zo is door de provincie Drenthe aan alle voetbalverenigingen regenboog-aanvoerdersbanden beschikbaar gesteld. Tijdens de eredivisiewedstrijd van FC Emmen tegen Fortuna Sittard, op 7 oktober 2018, zullen de aanvoerders deze wedstrijd spelen met een regenboog-aanvoerdersband om de actie te ondersteunen. Bij V.V. Annen en Eext zullen deze week tijdens twee wedstrijden de aanvoerders van de teams spelen met de regenboog-aanvoerdersband. 

Regenboogaanvoerdersband

De internationaal prijswinnende film ‘Anders’

‘Anders’ gaat over de 14e jarige Alex, die worstelt met zijn identiteit op het Drentse platteland. De film is onder andere opgenomen in de omgeving van Anderen. Voor de inwoners van het betreffende gebied vindt een besloten vertoning plaats.  De film is voor inwoners te zien op donderdagavond om 20.00 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis (Spiekersteeg 1, Gieten).

Ook is in Drenthe een Anders lespakket ontwikkeld voor scholen in het Nederlandse voortgezet en middelbaar onderwijs. Deze week wordt het eerste exemplaar van het lespakket door de provincie gepresenteerd.