Raadslid in Beeld: Marita de Groot

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert. Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op? In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. Deze week: Marita de Groot (D66)

Waarom ben je raadslid geworden?

Je zou kunnen zeggen dat dat per ongeluk is gegaan. Ik ben al jaren lid van D66. Ruim 2 jaar geleden heb ik me aangesloten bij een groepje actieve leden in Aa en Hunze. Toen de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gevuld moest worden besloot ik me beschikbaar te stellen voor een onverkiesbare plaats met de bedoeling om het eerst eens vanaf de zijlijn te bezien. Het liep anders, ik werd met voorkeursstemmen in de raad gekozen. Dat was wel even schrikken. Het raadslidmaatschap vergt veel tijd en ik wil geen half werk leveren. Uiteindelijk heb ik besloten om mijn zetel in de raad te aanvaarden en daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Welke politieke onderwerpen interesseren je het meest en waarom?

Dat vind ik een lastige vraag. Je kunt de onderwerpen niet los van elkaar zien. Ik noem de zorg als voorbeeld. Een onderwerp met flinke uitdagingen, want de zorg raakt overbelast. Hoe kunnen we er nu en in de toekomst voor zorgen dat iedere inwoner van Aa en Hunze de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft? 
Preventie is heel belangrijk, hierdoor kan in veel gevallen voorkomen worden dat mensen zorg nodig hebben. Denk aan een gezonde leefstijl, maar ook aan het voorkomen van armoede.  De stress die armoede met zich meebrengt heeft een groot effect op de gezondheid. Een ander belangrijk aandachtspunt is zorgpersoneel. Door vergrijzing zijn er steeds minder zorgmedewerkers om de steeds grotere groep ouderen te verzorgen. Daarom is het belangrijk dat onze gemeente ook voor jongeren een aantrekkelijke plek is om te wonen. Helaas zijn er onvoldoende betaalbare woningen. De wachttijd voor een betaalbare huurwoning is 3 à 4 jaar en betaalbare koopwoningen zijn ook al schaars.

Wat betekent deze plek voor jou?

Het is een mooie herkenbare plek in mijn woonplaats Gasselternijveen. De molen is een stukje van de rijke historie van het dorp en is gelegen naast het natuurgebied ‘Oude Weer’. Een prachtig stukje nieuwe natuur waar ik regelmatig van geniet als ik een rondje ga hardlopen.

Noem een leuk feitje over jezelf die een beeld geeft van wie je bent.

Bedoel je een feitje dat een beeld geeft van wie ik ben? Een beetje flauw misschien, maar wel typerend voor mij. Ik ben nogal perfectionistisch. Een eigenschap waar sommigen, vooral mijn kinderen, zich aan ergeren. Daarom probeer ik me soms in te houden, maar eigenlijk vind ik dat we elkaar veel vaker zouden moeten corrigeren. Iedereen maakt weleens een foutje. Door elkaar daarop te wijzen houd je elkaar scherp en verbeter je het eindresultaat. Samen staan we sterker.

Wat hoop je te bereiken als raadslid in Aa en Hunze?

Alles wat we als gemeente doen, doen we voor onze inwoners. Maar wat vinden onze inwoners er eigenlijk van? Ik ben van mening dat hier veel beter naar geluisterd moet worden. De gemeente zou inwoners veel actiever moeten betrekken bij de keuzes die gemaakt worden. Nu is het bijvoorbeeld zo dat beleidsstukken ter inzage worden gelegd voordat er een besluit over wordt genomen. Er zijn natuurlijk maar een paar inwoners die de moeite nemen om zo'n beleidsstuk van 50 pagina's door te nemen en hun mening te geven. Uit het feit dat er weinig kritiek is gegeven wordt dan geconcludeerd dat de inwoners het er wel mee eens zijn. Dat moet echt anders!

marita