Gemeente Aa en Hunze koopt terrein van Yorneo in Papenvoort

De gemeente Aa en Hunze koopt het terrein van zorgorganisatie Yorneo in Papenvoort. Nu al huurt de gemeente zeven gebouwen op het terrein voor de opvang van ongeveer 200 Oekraïners en een school. Met de koop krijgt de gemeente daar de overige drie gebouwen bij. Het terrein van ruim 7 hectare groot stond vanaf juli te koop. Met de aankoop door de gemeente is verzekerd dat de opvang kan worden voortgezet.

Continueren

Per 1 januari 2023 neemt de gemeente het terrein over van Yorneo. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is blij dat de gemeente met de aankoop het verblijf van de Oekraïners kan garanderen en continueren: “De aanleiding is natuurlijk triest; de oorlog in Oekraïne is naar verwachting nog lang niet ten einde.” Volgens de burgemeester heeft de locatie heeft zich inmiddels bewezen als een goede opvangplek: “De mensen voelen zich steeds meer thuis. Met de koop continueren en garanderen we het verblijf van de Oekraïners.”

Vraag om meer opvangplaatsen

Door de grote instroom neemt de vraag naar opvangplaatsen nog steeds toe. Burgemeester Hiemstra: “Yorneo kan tot de zomer 2023 deels gebruik blijven maken van de faciliteiten, maar maakt begin volgend jaar al extra ruimte vrij in 1 van de gebouwen die ze nu nog gebruiken. Daar kunnen dan extra bedden voor Oekraïners worden geplaatst.” De andere gebouwen komen medio 2023 beschikbaar. De gemeente denkt momenteel na over een passende invulling van deze gebouwen.

Maatschappelijke functie

Jeroen Regtuijt, directeur-bestuurder van Yorneo, is blij dat de gemeente het terrein overneemt: “De locatie heeft een lange geschiedenis met een mooie, maatschappelijke functie. Dat blijft nu behouden.” Het terrein is vanaf 1 januari 2023 in handen van de gemeente, maar Yorneo kan tot de zomer deels gebruik blijven maken van de faciliteiten. Regtuijt: “Het geeft ons de tijd en ruimte om te zoeken naar een geschikte nieuwe locatie. We denken daarbij graag mee hoe delen van de door ons gebruikte gebouwen al eerder klaargemaakt of gebruikt kunnen worden door de gemeente.”