Belevingsbijeenkomst Toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid heeft de Werkgroep Toegankelijkheid van de gemeente Aa en Hunze speciaal voor raadsleden, het college en medewerkers van de gemeente een belevingsbijeenkomst gehouden. Dit deden ze om de bewustwording te vergroten.

Bij Hendrik Kok in Rolde werd een interessante presentatie gegeven over visuele beperkingen. Men kon door middel van speciale brillen ervaren hoe en hoeveel of weinig mensen met een bepaalde beperking kunnen zien. Daarna kreeg iedereen een blinddoek voor en werd er koffie, thee en wat lekkers op tafel gezet. Maar in welke thermoskan zit koffie? En waar is de suiker? Wanneer er niet wordt verteld waar iets staat, is het erg lastig om het goede te vinden. Hierbij merk je hoe belangrijk duidelijke communicatie is voor mensen die weinig of niks kunnen zien.

Vervolgens gingen de aanwezigen geblinddoekt een stukje lopen naar de brievenbus met een geleidestok. Als je niet weet waar je bent is het een hele opgave om die brievenbus te vinden en om niet van de stoeprand te vallen!
De Werkgroep Toegankelijkheid vindt het fijn dat ze deze middag konden organiseren. “De meeste mensen staan er niet bij stil, dat ons dit allemaal kan overkomen.”
Werkgroep Toegankelijkheid
Samen met de Werkgroep Toegankelijkheid werkt de gemeente aan de toegankelijkheid in Aa en Hunze. Zo’n belevingsbijeenkomst helpt ons om meer bewustzijn te creëren. Bijvoorbeeld bij het bouwen van nieuwe gebouwen, het aanleggen van stoepen, maar ook in de lay-out van onze uitingen.

Het begrip toegankelijkheid wordt vaak geassocieerd met fysieke toegankelijkheid, bijvoorbeeld een rolstoeltoilet, een lift, voldoende brede deuren en geen drempels. Maar toegankelijkheid betekent veel meer! 

Wij willen de Werkgroep Toegankelijkheid en medewerkers van Hendrik Kok heel erg bedanken voor deze interessante en leerzame beleving!