Afval scheiden en recycling

Het scheiden van afval om het vervolgens te recyclen is goed voor het milieu. Op deze manier besparen we schaarse fossiele grondstoffen door deze in de kringloop te houden. Zo verminderen we de uitstoot van CO2 en dragen we bij aan een toekomstbestendige planeet.

Volgens Papier Recycling Nederland (PRN) leverden Nederlanders in 2019 91% van het oud papier en karton gescheiden in. Al het bruikbare papier is tot nieuw papier gerecycled. De afvalstroom kan nog beter gerecycled worden als papier zo schoon mogelijk wordt ingeleverd. Kranten, enveloppen, folders en tijdschriften mogen bij het oud papier. Pizzadozen (met vetvlekken) en kartonnen koffiebekers niet. Ook drinkpakken kunnen niet bij het oud papier, omdat er een plastic binnenlaagje in zit. 

De drinkpakken mogen wel bij het plasticafval, samen met bijvoorbeeld tandpastatubes, shampooflessen en plastic verpakkingen van producten. In de gemeente Aa en Hunze wordt het plastic afval verzameld in de PMD (plastic, metaal en drankkartons) bak. Het plastic wordt in een sorteringsfabriek eerst verder gescheiden, daarna versnipperd, gewassen en tot kleine korrels vermalen. Vervolgens kunnen van deze korrels weer nieuwe plastic producten geproduceerd worden, zoals shampooflessen. Tip: gebruik een doorzichtige vuilniszak om het afval in te verzamelen. Zo kan de afvalverwerker gemakkelijker zien of er afval in zit dat er niet in thuis hoort.

Wist je dat glas oneindig vaak gerecycled kan worden? Wanneer het glas is gewassen, wordt het in kleinere stukken gebroken en gesorteerd op kleur. De glasscherven gaan vervolgens naar een glasfabriek. Het glas wordt gesmolten en er kan iedere keer weer nieuw glas van gemaakt worden. En lekker makkelijk: lege glazen flessen en potten mogen mét deksel in de glasbak. Dat scheelt een hoop geknoei!