Raadslid in beeld: Rabbe Vedder

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert. Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op? In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. In deze eerste aflevering: Rabbe Vedder (Combinatie Gemeentebelangen).

Hoi Rabbe! We staan hier op Brink in Annen, wat betekent deze plek voor jou?

Veel! We staan op de grootste en mooiste brink van West-Europa. Het is het middelpunt van evenementen in het dorp. Er is veel op meegemaakt en georganiseerd. Het is het trefpunt van de samenleving die bijdraagt aan de bevordering van de leefbaarheid van het dorp. Een dorp dat ik een enorm warm hart toedraag. Het is ontzettend belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en leuke herinneringen maken en ophalen. Op die manier ontstaan ook weer nieuwe initiatieven en plannen, dat is goed en mooi om te zien.

Waarom ben je raadslid geworden?  

Ik was al ruim 16 jaar zeer actief lid van commissie dorpsbelangen in Annen. Vanuit die hoedanigheid kwam ik veelvuldig in contact met de gemeente en ben op die manier ook in contact gekomen met Gemeentebelangen. De partij sprak mij direct aan en ben toen eerst maar eens lid geworden. Nadat zij mij meerdere keren hadden gevraagd om raadslid te worden, ben ik er toch maar eens serieus over na gaan denken of het ambt als (destijds beoogd) raadslid wat voor mij zou zijn. Vanuit mijn alle bescheidenheid weet ik goed wat er in mijn dorp en gemeente speelt en hoe daar tegen zaken wordt aangekeken. Daarom heb ik besloten er voor te gaan. En dat heeft goed uitgepakt! Sinds maart 2018 ben ik tot volle tevredenheid raadslid.

Op welk succes die je hebt geboekt als raadslid ben je het meest trots?

Politiek bedrijven doe je niet alleen, maar met elkaar als partij (en partijen onderling). Persoonlijk succes is daarmee meer een kwestie van partijsucces. Het is daarnaast leuk dat je als volksvertegenwoordiger af en toe gevraagd wordt om in bepaalde kwesties mee te denken hoe die op te lossen. Ik mag ook deelnemen aan de intergemeentelijke werkgroep van de Gemeenschappelijke Regelingen (GR). Daar hebben we, samen met raadsleden van de gemeente Assen, Noordenveld en Tynaarlo toch best wat successen geboekt die effect hebben op de mate van invloed op de GR’s. Ondanks die ietwat ogenschijnlijke taaie stof ben ik daar wel trots op. 

Noem een leuk feitje over jezelf die een beeld geeft van wie jij bent. 

Vooropgesteld wil ik graag opmerken dat ik mij totaal geen politiek dier voel. Ik voel mij wel zeer betrokken bij alles wat zich binnen de gemeente afspeelt. Ik typeer mij dan ook zeker niet als iemand die gelijk op de voorgrond treedt maar ben daarentegen wel heel toegankelijk voor iedereen. Mijn motto is dan ook typisch Drents; doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!

Wat hoop je nog te bereiken als raadslid voor Aa en Hunze?

Er spelen veel zaken op het gebied van de invoering van de Omgevingswet, Energietransitie en Woningbouw. Deze onderwerpen heb ik onder andere in mijn portefeuille. Ik hoop dat ik daar in de komende tijd nog veel over mag mee beslissen en besluiten. Want er komt op dat gebied nog veel op ons af wat de nodige aandacht nodig heeft en waar ik mij graag voor inzet.  

 

Vedder