Mantelzorger? Dat doe je niet alleen!

Mantelzorg. Een waardevolle, maar zware taak die mantelzorgers naast hun werk en het gewone dagelijkse leven moeten uitvoeren. Daarom geeft gemeente Aa en Hunze op 10 november jaarlijks de mantelzorgwaardering aan geregistreerde mantelzorgers.

Gemeente Aa en Hunze telt ongeveer 450 geregistreerde mantelzorgers. Erica Kiers is daar één van. Zij zorgt, samen met haar kinderen, voor haar man. “Ik hoorde een aantal jaren geleden dat ik mij binnen Aa en Hunze  kon aanmelden als mantelzorger. Hiermee wordt het verlenen van mantelzorg ook formeel geregistreerd en door dit te doen erken je zelf ook dat je taken als mantelzorger niet tijdelijk zijn. Via die weg kwam ik terecht bij Impuls Aa en Hunze. Daarnaast hebben mijn man en ik goede contacten met Attenta in kader van het verstrekken van WMO-hulpmiddelen en aanpassingen in de woning.”

Je bent niet alleen

Bij Impuls Aa en Hunze doen ze meer dan alleen het bijhouden van een registratie en het beantwoorden van vragen. Mantelzorgers kunnen via Impuls ondersteuning krijgen zoals informatie en advies, de training Mindfulness, contact via het mantelzorgcafé en respijtzorg. Erica: “Het is allemaal niet verplicht, maar het belangrijkste is dat je je als mantelzorger niet alleen voelt.  Daarnaast kun je elkaar ondersteunen, helpen en inzichten bieden. Bijvoorbeeld via een training Mindfulness met andere mantelzorgers herken je onderling veel herkenbare situaties. Door met elkaar situaties te bespreken zorg je dat het geven van mantelzorg makkelijker wordt voor jezelf én voor een ander. Het mantelzorgen doe je met liefde, maar soms is het praten met anderen echt nodig.”

Impuls biedt ondersteuning

Erica is niet de enige die tijden zonder registratie mantelzorg verleende. Carin de Jonge, consulent mantelzorg bij Impuls Aa en Hunze: “In Aa en Hunze zien we veel mensen die zorg verlenen aan een naaste. Deze groep mensen kan behoefte hebben aan ondersteuning én waardering voor al het werk dat ze verzetten. Impuls probeert in te spelen op de wensen die er leven. We kijken naar de mens achter de mantelzorger.” Een registratie van de mantelzorger geeft geen verdere verplichtingen. “Het zorgt er alleen voor dat je in beeld bent en dat je bij vragen bij ons terecht kan. Een mantelzorger kan zelf aangeven welke ondersteuning gewenst is”, legt Carin uit. “Eigenlijk kun je het zien als ‘zorg voor jezelf zodat je zolang mogelijk zorg kan blijven geven’.”

Begrip en rust

Een registratie kan helpen om duidelijkheid te geven aan een werkgever. “Door mijzelf te registeren gaf ik niet alleen mijzelf erkenning wat ik allemaal deed.” Door het duidelijk te vertellen op het werk werd het ook zichtbaarder voor haar werkgever en collega’s. “Het zorgde voor meer begrip en er ontstonden mogelijkheden om zowel mijn werkzaamheden als mijn mantelzorgtaken goed uit te voeren. Dat geeft mij, mijn man, mijn werkgever én mijn collega’s rust”, legt Erica uit.  Een laatste tip aan mantelzorgers? “Soms is de aangeboden hulp anders dan dat je het zelf zou doen. Dan moet je dat accepteren en patronen loslaten. Doe dat vooral, dat maakt het voor iedereen gemakkelijker.”

Mantelzorgwaardering

Het Centraal Punt Mantelzorg van Impuls coördineert en verstrekt in opdracht van de gemeente Aa en Hunze de Mantelzorg Waardering 2021. De waardering van 100 euro is nog aan te vragen tot uiterlijk 15 november 2021. Carin: “Je kan zelf kiezen waar je het voor gebruikt. Het ene gezin gebruikt het om herinneringen te maken, het andere gebruikt het om nieuwe middelen aan te schaffen voor het geven van zorg.” 

Aanvraag registratie mantelzorger

Niet geregistreerde mantelzorgers kunnen na hun registratie vrijblijvend hulp vragen aan Impuls Aa en Hunze. Wanneer de registratie is gedaan voor 15 november 2021 komt de mantelzorger in aanmerking voor de mantelzorgwaardering. Het registratie- en aanvraagformulier Mantelzorg Waardering 2021 kunt u aanvragen via de Consulent Mantelzorg van Impuls via c.dejonge@impulsaaenhunze.nl of per telefoon 06 11517036.