Start Operatie Steenbreek Aa en Hunze: “tegel eruit, plant erin” winactie!

Onlangs heeft de gemeente Aa en Hunze zich aangesloten bij Operatie Steenbreek, met als doel het tegengaan van de verstening in de openbare en private ruimte. Doe je mee? Dan maak je kans op een mooie regenton en één van de 25 bloembollenpakketen!

Meedoen aan de winactie

Het idee is: “Verharding eruit, groen erin!” Ruimte voor water en meer biodiversiteit. We ontvangen graag een voor- en nafoto van uw tuin, waarop te zien is hoe verharding is vervangen door groen. Inzenden kan tot en met woensdag 16 december via het mailadres: steenbreek@aaenhunze.nl of via onze Facebookpagina. De prijsuitreiking is vrijdag 18 december. De hoofdprijs is een Elho regenton, met gieter en aansluitstukken (en wordt desgewenst voor u aangesloten) daarnaast zijn 25 biologische bloembolpakketten te winnen!

Water- en hitteoverlast door verstening

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen onder water lopen. Ook kan langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leiden. Dit heeft verschillende oorzaken. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding echt negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur.

Tijd voor actie

Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is de hulp van alle inwoners van Nederland nodig. Zo’n 40% van de stedelijke oppervlakte is namelijk in bezit van particulieren. Volgens wethouder Bas Luinge kan daardoor iedereen zelf een bijdrage leveren: ‘Meer groen heeft verschillende bijkomende voordelen, zo kan het regenwater weer goed in de bodem zakken en wordt ons rioolstelsel minder belast. De temperatuur wordt getemperd en er wordt fijnstof afgevangen waardoor mensen zich prettiger en gezonder voelen. Onze missie is om Aa en Hunze elke dag een beetje mooier te maken, dit project draagt daaraan bij.’

Doel Stichting Steenbreek

Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving vergroenen. Ofwel onnodige verharding in privé- en openbare ruimte vervangen door een diversiteit aan groen waarbij de hulp van inwoners en bedrijfsleven hard nodig is. Ruim 140 Nederlandse gemeenten, vier waterschappen, zes provincies en de eerste woningbouwcorporatie doen aan deze actie mee.