Wat doet u met de oude accu van uw elektrische fiets?

Tegenwoordig zien we steeds meer elektrische fietsen in ons straatbeeld. Met het fietsseizoen en het mooie lenteweer voor de deur, trekt men er weer op uit en worden dit er alleen maar meer. Hoewel je jaren plezier kan hebben van een elektrische fiets, komt er een moment dat je de accu moet vervangen.

En aangezien de accu een krachtige energiebron is waar schadelijke stoffen in zitten voor mens en dier, is het van groot belang om de oude accu correct te verwerken. 
Door onzorgvuldig gebruik of beschadiging, kan een fietsaccu oververhitten of ontbranden. Ieder jaar komen er tegen de honderd meldingen binnen van branden in hopen afval, in vuilniswagens of bij afvalverwerkers. Steeds vaker blijkt de oorzaak een lithium-ion-batterij te zijn, zoals de accu van je elektrische fiets. Soms kan de lading op tijd gelost worden, maar het komt ook voor dat de wagen afbrandt. Ook de accu van je laptop, smartphone of elektrische tandenborstel kan voor problemen zorgen.

Hergebruik

Het correct inleveren van fietsaccu’s is daarnaast ook duurzamer, omdat een aantal grondstoffen die nodig zijn om fietsaccu’s te maken schaars zijn of dreigen te worden. Door de fietsaccu’s correct in te leveren kunnen deze grondstoffen hergebruikt worden. Koper kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor nieuwe kranen en nikkel voor brilmonturen. 

Waar levert u de accu veilig in?

“Waar je ze koopt, kun je ze kwijt”, is de vuistregel voor het inleveren van oude accu’s. Fietsaccu’s lever je in bij een fietsenwinkel die is aangesloten bij Stibat of breng je naar de milieustraat van de gemeente. In alle winkels die batterijen (of producten met ingebouwde batterijen) verkopen, staat een inzamelmiddel van Stibat. Vind uw dichtstbijzijnde inleverpunt op www.legebatterijen.nl/waar-inleveren. 

Voorbeelden van fietsaccu’s zijn:
Fietsaccu