Column Burgemeester Anno Wietze Hiemstra over 4 en 5 mei

Het is een bijzondere week.

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties nadien. Dan staan we stil bij de onmenselijke verliezen die zijn geleden. De grootste eer die we hun op 4 mei kunnen bewijzen, is stilstaan bij wat we dankzij hen hebben verworven: vrijheid. Deze erfenis moeten we beschermen en koesteren. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. We zijn er als Nederland – terecht - trots op dat we hier in vrijheid mogen en kunnen leven. Die trots leeft breed. Vrij zijn wordt algemeen gezien als een cruciale Nederlandse eigenschap. Toch is het niet vanzelfsprekend. 

Begin dit jaar werd dat wederom duidelijk toen ons continent te maken kreeg met een verschrikkelijke oorlog. Dagelijks lezen, zien en horen we over de verschrikkingen in Oekraïne. Oorlogen dragen zoveel leed mee voor zoveel gewone mensen. Ook in onze gemeente wonen inmiddels al een groot aantal Oekraïners die hun huis en haard noodgedwongen moesten verlaten. Ik sprak een aantal van deze mensen en hun verhalen grepen mij aan. 

Ik zie ook de andere kant van de medaille. Net zoals mensen de slachtoffers zijn van oorlog, kunnen mensen de aanjagers van vrede zijn. Zo zet een groot aantal inwoners van onze gemeente zich in om de Oekraïense vluchtelingen welkom te heten. Ze ontvangen ze thuis, doneren goederen of doen vrijwilligerswerk op onze opvanglocatie. Het is hartverwarmend om te zien. Het bevestigt de kracht van solidariteit en verbondenheid die we met elkaar delen. Het laat zien dat we samen onze vrijheid kunnen waarborgen voor en met elkaar, nu en in de toekomst. 

Anno Wietze Hiemstra
burgemeester
 

_DSC0771-1 A.W. Hiemstra Ambtsketen