Raadslid in Beeld: Sonja Hilgenga

De gemeenteraad heeft een bijzondere plek binnen Aa en Hunze. De raad is een groep van 21 gekozen volksvertegenwoordigers die het dagelijks bestuur controleert. Maar wie zitten er in die gemeenteraad? Wat drijft hun? Waar zijn ze trots op? In deze serie fotograferen we raadsleden op een plek die voor hun belangrijk is en stellen we ze een aantal vragen. In deze aflevering: Sonja Hilgenga (CDA).

Ha Sonja, wij begrepen dat een oud-wethouder een belangrijke rol speelde in het begin van jouw politieke carrière. Klopt dat? 

Het was wethouder Harry Dijkstra (CDA) die mij liet zien dat een kleine partij zoals het CDA in Aa en Hunze wel degelijk het verschil kan maken. Ik probeer dat ook, door mee te denken en veel input te geven op de raadsvergaderingen. Hoe beleid uitpakt voor onze inwoners zit niet altijd in de grote lijnen, maar juist vaak in de details. Wat ik mooi vind aan de gemeenteraad in Aa en Hunze is dat andere fracties ook bereid zijn om echt te luisteren naar input van een kleine fractie. 

Op welk succes als raadslid ben je trots?

Onze speerpunten zijn het sociale domein, duurzaamheid, ondernemerschap, leefbaarheid en aandacht voor de jongvolwassenen in Aa en Hunze. Namens het CDA heb ik best veel successen geboekt. We hebben nazorg bij schuldhulpverlening geregeld, bereikbaarheid van Attenta verbeterd, de energiecoach is gestart, aanpak parkeerproblematiek Gasselterveld, aandacht voor de accommodatieproblematiek in Gieten en nog veel meer.
Ik denk dat ik het meest trots ben op mijn inbreng voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de inbreng van het CDA benadert Werkplein Drentse Aa actiever werkgevers in onze gemeente om een werkplek te realiseren voor iemand met een afstand  tot de arbeidsmarkt.

We staan hier bij de Braamsplas. Wat betekent deze plek voor jou?

Tot rust komen. Onze gemeente staat vol met hele mooie unieke plekjes. Voor mij betekent buiten zijn: je hoofd leeg maken, onthaasten en genieten. Ik hou van wandelen en fietsen in onze mooie gemeente.

Je hebt ook een eigen bedrijf en een groot gezin. Lukken al die werkzaamheden samen een beetje? 

Ik ben inderdaad wel een bezige bij. Bij elkaar zijn het veel verantwoordelijkheden. Ik heb elke week een ambitieus programma. Dat lukt alleen omdat ik een lieve partner heb en leuke kinderen die mij daarbij helpen.

Wat hoop je nog te bereiken als raadslid voor Aa en Hunze?

Ik zet mij in om de drempels in het contact tussen raadsleden en inwoners weg te nemen. Wil je werken aan duurzaamheid, zonnepaneelvelden, nieuwe woningen, dan moeten we weten van inwoners daarover vinden. Vooraf en niet als er al een plan af is. Daar wil ik graag mee aan de slag. 

 

sonja2