Junior energiespel succes!

In februari konden gezinnen uit Aa en Hunze meedoen aan het spel Junior Energiecoach. De familie Vos uit Grolloo heeft deze kans gegrepen en vertelt hieronder wat het hun heeft opgeleverd.

Het hele gezin Vos heeft veel geleerd van energiebesparingsspel

“Mama, het koffiezetapparaat staat nog aan”, zegt de 4-jarige Kyra tegen haar moeder Yvonne Vos. Het is een teken dat meedoen aan het spel Junior Energiecoach zijn vruchten heeft afgeworpen. Het gezin uit Grolloo deed onder de naam Team Fox vijf weken lang mee met dit spel dat kinderen en hun ouders op een leuke en laagdrempelige manier bezig laat zijn met energiebesparing.

De filmpjes van Varkentje Rund kijken vond Twan (8) het leukst, want die deed zo lekker grof. “We moesten ook een tekening maken van Varkentje Rund. En de warme truiendag vond ik ook leuk”, zegt Twan. Die dag zat Yvonne met een dekentje om, want ze is kouwelijk en zit thuis te werken.

“Als er iets leuks te doen is, meld ik me meestal wel aan”, zegt Yvonne. “Het kost niet veel moeite om het spel te doen. Je krijgt een pakket thuisgestuurd waar alles in zit dat je nodig hebt en kunt de opdrachten doen in je eigen tijd. Wij deden dat meestal op zondag. Mijn man Gerwin deed ook mee. Hij ging bijvoorbeeld met de kinderen het huis door op zoek naar gloeilampen die nog niet waren vervangen door LED.”

Nick (5) laat met trots de poster zien waarop achter de naam van iedere deelnemer vijf duimpjes zijn geplakt; voor iedere week een duimpje. Zus Kyra mocht de stickers plakken. Daar staan ook heel officieel de handtekeningen op van het hele gezin. De poster hing op een prominente plek in de kamer, zodat de vorderingen voor iedereen duidelijk waren te zien.

Voorbeelden van de opdrachten zijn bijvoorbeeld alle stekkers in het huis tellen, de kinderen die een avond de thermostaat lager mogen zetten als ze naar bed gaan zodat de ouders lekker in de kou kunnen zitten, een speurtocht naar onzuinige lampen, ontdekken hoe het staat met de tocht bij de ramen door een kaarsje voor het raam te laten branden en te kijken of de vlam wakkert en de warme truiendag.

Aan het eind kregen de leden van Team Fox een diploma en sleutelhanger als beloning voor hun deelname. Twan heeft nog meegedaan met een prijsvraag en won een powerbank op zonne-energie; een supercool ding waarvan hij nog moet ontdekken wat hij er allemaal mee kan doen. Heeft Team Fox het gedrag aangepast om energie te besparen? “Wat er goed is ingesleten, is dat iedereen tegenwoordig braaf de deur achter zijn kont dichtdoet. En de thermostaat staat nu structureel een graadje lager.”

foto fam Vos


Op dit moment is het niet mogelijk voor gezinnen om zich aan te melden voor het spel Junior Energiecoach; zodra die mogelijkheid er weer is leest u daarover in De Schakel. Wel is het mogelijk om een gratis energiescan uit te laten voeren door een energiecoach. Dit zijn opgeleide vrijwilligers die inwoners van de gemeente Aa en Hunze willen helpen om de kosten van hun energierekening omlaag te krijgen. Meer informatie daarover is te vinden op energiecoachaaenhunze.nl. Aanmelden kan via www.energiecoachaaenhunze.nl