Onthulling luisterplek in Gasselte

Donderdag 21 juni onthult wethouder Henk Heijerman in Gasselte een luisterplek / herdenkingskei. De gemeente Aa en Hunze is samen met de provincie Drenthe bezig met het realiseren van een aantal luisterplekken in Drenthe op de Liberation Route Europe. Donderdag wordt de eerste in Aa en Hunze onthuld.

Luisterplek

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden. Inmiddels telt de Liberation Route in Nederland 200 luisterplekken (in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Overijssel).

Drenthe

Nu zal ook de provincie Drenthe toetreden tot de Internationale Liberation Route Europe zodat de herdenkingsroute doorloopt richting het noorden van Nederland. De regio Drenthe speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol tijdens de opmars van de Canadezen in april 1945. Op 5 historische locaties worden gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken gecreëerd. Op iedere luisterplek is een drietalig (Nederlands, Duits en Engels) hoorspel te beluisteren waarbij ooggetuigen, zoals burgers, geallieerden en Duitse soldaten, vertellen over de indrukwekkende belevenissen uit de jaren ’44-’45. De verhalen van deze plekken kunnen gratis gedownload worden via www.liberationroute.nl.

Gasselte

In Gasselte wordt de luisterplek gerealiseerd nabij het monument voor Fernand Beque (Lutkenend 2). Deze luisterplek is gefinancierd door de provincie Drenthe.