Schoonheidsspecialiste uit Gasselternijveen naar WK voor beroepen

Esmé Hemmes uit Gasselternijveen vertegenwoordigt Nederland op het WK voor beroepen, dat plaatsvindt van 22 tot en met 27 augustus in Kazan, Rusland. Wij zochten de 22-jarige schoonheidsspecialiste op en vroegen haar meer over deze bijzondere ervaring. “Ik hoop op het WK te behandelen zoals ik normaal ook behandel.”

Wethouder Bas Luinge met schoonheidsspecialiste Esmé Hemmes

Wethouder Bas Luinge met schoonheidsspecialiste Esmé Hemmes

Haar avontuur begon medio 2018 met de voorrondes op het Alfa-college in Hoogeveen, waar afgevaardigden uit Hoogeveen en – de school waar Esmé destijds op zat – het Alfa-college Groningen tegen elkaar streden. Nadat ze de voorronde won, bemachtigde ze via de kwalificatiewedstrijden en vervolgens het NK uiteindelijk een plekje voor het grote wereldkampioenschap. “Het voortraject was lang, intensief, maar vooral erg leuk en leerzaam. Naast alle wedstrijden kregen we bijvoorbeeld ook trainingen, waaronder een driedaagse training in Boedapest, coaching gesprekken en mentale tests.” Een van die tests was een ijsbad. “Daar werd je doorzettingsvermogen getest. De kunst is om ook in zo’n extreme omstandigheid je ademhaling onder controle te houden.” Om er trots aan toe te voegen: “Het was pittig, maar ik heb het volgehouden.”

Geduchte concurrentie

Op het WK staat Hemmes tegenover deelnemers uit landen als India, Zweden, de VS en Engeland, maar vooral Rusland en de Aziatische landen ziet ze als geduchte concurrent. “Dat zijn landen waar ze veel aandacht besteden aan uiterlijke verzorging.” Een deel van de wedstrijdopdracht weet ze al. Deze bestaat uit bijvoorbeeld gezichtsbehandelingen, wimper extensions en visagie. Andere onderdelen krijgt ze pas op de dag van de wedstrijd te horen. “Zo testen ze of je ook onder druk kan presteren.”

Eigen salon

Dat Hemmes schoonheidsspecialiste werd, lag in de lijn der verwachtingen. “Toen we op de basisschool moesten tekenen, vroeg ik of ik nagels mocht schilderen, vond ik veel interessanter.” Na het WK volgt al snel het volgende mooie hoofdstuk in haar nog jonge carrière: haar eigen salon, SKINN. Hemmes: “Die komt in Stadskanaal te staan. We zijn nu druk bezig met de verbouwing en na de zomer hoop ik daar veel mensen welkom te mogen heten.” Aan ambitie ontbreekt het in ieder geval niet: “Ik streef er naar om elke behandeling tot een beleving te maken.”

“Zonder vakmensen kom je nergens”

Maar dus eerst het WK. Georganiseerd door WorldSkills. Deze organisatie wil wereldwijd meer erkenning en waardering voor praktisch geschoolde mensen. Broodnodig, volgens Hemmes: “Het MBO wordt vaak ten onrechte afgeschilderd als ‘laag’, terwijl ook dit hardwerkende vakmensen zijn. Er zit zoveel passie bij deze groep. Zonder vakmensen kom je nergens.“ Wethouder Bas Luinge beaamt dit: “Vakmensen zijn simpelweg onmisbaar in onze samenleving. Dit WK is een mooie manier om vakmanschap op een enorm positieve manier in de spotlights te zetten. En ik ben blij dat ook onze gemeente met Esmé een topkandidaat levert.” 

Ambitieus

Op 19 augustus stapt ze, samen met 29 andere Nederlandse afgevaardigden, in het vliegtuig richting Kazan, Rusland. “De groep is enorm divers. Van bakker tot hovenier en van hotelreceptioniste tot grafisch vormgever. Dat maakt het extra leuk.” Haar doelstelling? “Bij alle behandelingen die ik doe, wil ik het maximale eruit halen. WK of geen WK. Dus eigenlijk hoop ik in Rusland te behandelen zoals ik normaal ook behandel. Hoe dan ook is het avontuur nu al meer dan geslaagd.” Om er ambitieus aan toe te voegen: “Maar hopelijk plakken we het mooiste hoofdstuk er nog aan vast.”

Wil je op de hoogte blijven van het WK-avontuur van Esmé Hemmes? De schoonheidsspecialiste is te volgen via Instagram en Facebook.