Oostermoerfeest op punt van losbarsten: “Wat mij betreft mag het beginnen!”

Na meer dan een jaar van voorbereidingen door een groot aantal vrijwilligers, is het dan eindelijk zo ver. Het Oostermoerfeest staat voor de deur. Wij zochten Jan Hollander, voorzitter van het Oostermoerfeest in Gieten, op. “Alles staat in de steigers. Wat mij betreft mag het beginnen!”

Optocht Oostermoerfeest

De Optocht met bijzondere praalwagens is traditioneel een van de hoogtepunten.

Bonte verzameling praalwagens

Het Oostermoerfeest vindt elk jaar plaats in een ander dorp in het voormalige dingspil Oostermoer. Dit jaar heeft Gieten de eer. Het evenement start op 14 juli met de Boerentrekkertrek. Daarna volgt een hele rits aan uiteenlopende evenementen. Waaronder bijvoorbeeld de Optocht door Gieten op 18 juli met een bonte verzameling aan opmerkelijke praalwagens. Hollander: “We zijn blij verrast en erg positief over zowel het aantal aanmeldingen als het niveau van de wagens.”

Vijfkamp

De competitieve aard van de voormalige Oostermoer gemeenten (Anloo, Borger, Gasselte, Gieten en Zuidlaren) komt naar boven tijdens de Vijfkamp. De felbegeerde Vijfkampbokaal is nu nog in handen van Gasselte. Hollander: “Bij vrijwel elk programmaonderdeel is er ook een aspect dat meetelt voor de Vijfkamp. Maar deze strijd bereikt zijn hoogtepunt op 19 juli tijdens de Vijfkampwedstrijden. De teams gaan onder andere touwtrekken, estafetteracen en – nieuw dit jaar – rokkenvoetballen.”

Metamorfose

Waar hij zelf het meeste naar uitkijkt? “Een moeilijke vraag, maar ik denk dat je de versierde straten absoluut niet mag missen. In totaal doen maar liefst 38 straten en buurten mee met de versiering. Een aantal daarvan gaan echt los, dus je kunt wel wat verwachten.” Hollander benadrukt dat meedoen belangrijker is dan winnen. “Het belangrijkste van de versierde straten is de saamhorigheid. Nieuwe inwoners maken zo bijvoorbeeld direct kennis met buurtgenoten. Dat sociale aspect maakt dit onderdeel ook zo mooi.” De versierde straten vormen samen ook de lichtroute. “Als de avond valt ondergaat Gieten een ware metamorfose. Overdag zijn de straten versierd, ’s avonds vormen ze de lichtroute en beleef je het totaal anders. Eigenlijk moet je hem dus twee keer fietsen.”

Opening met de Midnight Walk

Hoewel er al een aantal onderdelen eerder op het programma staat, is de officiële opening op woensdagavond 17 juli. Hollander hoopt op een gezellige avond. “Iedereen is welkom. De opening start om 20 uur. Aansluitend daarop vindt de Midnight Walk plaats.” En dat is ook al zo’n bijzonder onderdeel. “Al erg veel mensen hebben zich hiervoor opgegeven. Tijdens deze wandeling kom je vooral op plekken waar je normaal gesproken niét komt. Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd. Ik weet zeker dat de Midnight Walk een aparte sfeer heeft.” Om er nog met een glimlach aan toe te voegen: “In de goede zin van het woord.”

Het Oostermoerfeest is van 14 tot en met 21 juli. Kijk voor het hele programma op de website.